Nedopustil jsem se podplácení, prohlásil Řehák obviněný v kauze Rath

28.08.2013 10:40

Před Krajským soudem v Praze ve středu vypovídá v pokračujícím projednání kauzy poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák. Podle obžaloby podplácel při zdravotnických zakázkách ohledně vybavení nemocnic ve Středočeském kraji. Řehák vinu odmítá a soudu řekl, že se ničeho nedopustil. Dále vysvětluje okolnosti dodávek chirurgických technologií.

Nedopustil jsem se podplácení, prohlásil Řehák obviněný v kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soudní síň praskala ve švech

"Nedopustil jsem se podplácení, nepoškozoval jsem vědomě ani nevědomě zájmy Evropské unie," řekl Řehák.

Kott a Pancová dostali 12 milionů korun za úpravu veřejné zakázky

Žalobce Petr Jirát jej viní z toho, že předal úplatek za upravené veřejné zakázky ve prospěch Hospimedu. Celou akci prý organizovali další obžalovaní - někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, manažer v nemocnicích a exposlanec Petr Kott. Rath údajně o všem věděl.

Případ se týká technologických zakázek pro nemocnice v Kutné Hoře a Kolíně. Řehák podle Jiráta předal Kottovi 12 milionů korun, o které se údajně Kott rozdělil s Pancovou, podíl prý dostal také Rath. Čistý zisk Hospimedu na zakázkách byl podle spisu nejméně čtyři miliony korun.

Rath měl přijmout úplatky v celkové výši 16 milionů korun

Obžaloba viní skupinu 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Údajně upravovali tendry tak, aby vyhovovaly předem vybrané firmě. Ostatní účastníci soutěží dělali prý "křoví", aby výběrová řízení vypadala navenek jako podle pravidel.

Mezi dalšími obžalovanými jsou manažeři firem, které vyhrávaly soutěže za údajný úplatek. Rathovi hrozí ze všech nejvyšší trest, až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …