Nedopustím se špíny proti voličům, hájí souběh svých funkcí hejtman Běhounek

14.12.2014 9:08

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek je posledním hejtmanem-poslancem zvoleným za ČSSD. Není však členem strany, takže se nehodlá řídit ustanovením, které má bránit souběhu funkcí. Ponechá si všechny své židle. Zvolili ho do nich lidé a on by jakýkoli jiný postup považoval za jejich zradu. Ve vyjádření pro Lidovky.cz navíc jasně říká, že kvůli souběhu funkcí na něj tlačí pouze média.

Nedopustím se špíny proti voličům, hájí souběh svých funkcí hejtman Běhounek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman při třídenní návštěvě kraje Vysočina spolu s hejtmanem Jiřím Běhounkem (ČSSD)

„Mé stanovisko je jasné: Hned po volbách jsem vyhlásil, že se rozhodnu podle toho, co bude po volbách nejlepší pro Vysočinu. Sociální demokracie na Vysočině, jejímž nejsem členem, mě nenutí, abych odstoupil z funkce hejtmana. Jsem přesvědčen, že to funguje. V hlasování mám skoro 75 procent, na rozdíl od mnohých chytrých kritiků, a v podstatě nemám zatím nejmenší důvod, abych své rozhodnutí přehodnocoval. Nikdy jsem se nikam necpal, o všechno jsem byl vyzván. Považoval bych to za špínu vůči voličům... Nemám rád takové taktické tahy, takže já si ponechám obě funkce," řekl jasně Běhounek.

A pokud snad předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka volá po ukončení kumulací funkcí, Běhounek to považuje za pokrytecké. Byla to totiž právě ČSSD, která schválila angažmá v krajských i senátních volbách. A teď po něm tatáž strana chce, aby se jedné z funkcí vzdal. Jemu samotnému přitom souběh funkcí vyhovuje. Jako poslanec musí jezdit do Prahy, jenže tam by v rámci jednání s ministry musel jezdit i jako hejtman, takže v tom není moc rozdíl.

Dodejme, že Běhounek působí ve zdravotnickém výboru sněmovny a místo má i ve Správní radě VZP. Prý to všechno stíhá, správní rada ostatně zasedá jen jednou za měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…