Nedostatek vody a rizika s ním spojená. A na co se připravit? Dnes u Jílkové

19.11.2015 17:13

Extrémní sucho, které trápí naši planetu v poslední době, se bude dnes řešit v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Jejími hosty budou zemědělec a lesník ze Strany zelených Daniel Pitek, místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal, vinař a předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík, nezávislý ekolog Jiří Klicpera, předseda meziresortní komise Voda-Sucho a ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského Mark Rieder a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nedostatek vody a rizika s ním spojená. A na co se připravit? Dnes u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Tématem tedy bude minimum srážek a s tím související vysušená půda, pokleslé hladiny řek a vyschlé studny. Sucho prý neskončilo tropickým létem, pokračuje i nadále, což má následky nejen u drobných zemědělců, ale i u vodohospodářů, podnikatelů, ale v konečném součtu i u všech občanů České republiky.

Nedostatek vody ale pocítí i hoteliéři a majitelé zimních středisek možná už letošní zimu, protože nebudou moci v případě potřeby použít sněžná děla. V důsledku tepla a sucha navíc rostou i ceny potravin a dá se očekávat, že vzroste i cena vody. Právě tato situace přesvědčila vládu, že by se měla více zabývat nejen protipovodňovými opatřeními, ale i opatřeními proti suchu, i když podle odborníků neexistuje ucelená koncepce, jak dopady sucha zmírnit. Vláda se už například dočkala kritiky od Svazu měst a obcí právě kvůli tomu, že nemá scénář pro sucho.

Kritika ale zaznívá i od drobných zemědělců; ti radí změnit dotační politiku a více podporovat ty zemědělce, kteří se snaží hospodařit tak, aby se voda vsakovala do půdy a aby se nevysušovaly mokřady a budovaly rybníky a další krajinotvorné prvky. Oproti tomu vodohospodáři vidí nástroj ve výstavbě poldrů a přehradních nádrží, které v případě přebytku povrchové vody dokážou dotovat zdroje podzemní vody a vytvářet tak zásoby na období sucha. Podle nich hlavně vláda v tomto ohledu zaspala a distancují se od vládních návrhů na zdražování vody.

S řešením ale přišla i Strana zelených, která upozornila na to, že v loňském roce postihly povodně asi deset tisíc domácností a v posledních týdnech pak Česko naopak sužovala extrémní vedra a sucho, které následně vystřídaly vydatné přívalové deště. „Dramatické výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější, přitom lze tyto extrémní projevy počasí výrazně zmírnit opatřeními, která jsou v České republice dlouhodobě zanedbávána,“ upozornili Zelení, podle kterých by pomohl rozvoj remízků, rybníků, mokřadů, tak jak navrhují zemědělci, zvýšení podpory trvale udržitelného zemědělství a lesnictví, výsadba a péče o zeleň, revitalizace koryt potoků a řek například vracením meandrů či rušením betonových koryt, zřízení speciálního fondu pro financování projektů na podporu zadržování vody v krajině. Ale i vzdělávání a motivování občanů k lepšímu hospodaření s pitnou vodou a podpora využívání dešťové vody k užitkovým účelům jako zalévání, splachování, praní či uklízení.

Pořad Máte slovo můžete sledovat dnes na programu ČT1 od 21:35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…