Nedůstojný šašek, neskutečná drzost! Protikorupčník se pustil do Chovance a od Šafra už létají blesky

12.06.2016 11:32

Reorganizaci policie a s ní souvisejícímu odchodu šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty se věnuje i server SvobodnéFórum.cz.

Nedůstojný šašek, neskutečná drzost! Protikorupčník se pustil do Chovance a od Šafra už létají blesky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Šéfredaktor serveru Pavel Šafr se ve svém příspěvku zamýšlí nad českými protikorupčními aktivisty. Vadí mu totiž, že například šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka poukazuje na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a jeho politickou odpovědnost za celou kauzu. „Přitom reorganizace policie, jíž měl být Robert Šlachta obětí, spadá zcela jasně do resortu vnitra. Policejní prezident Tuhý má naprosté právo takovou reorganizaci připravovat a nedopustil se ani toho nejmenšího překročení svých pravomocí,“ uvádí k tomu Šafr. 

Ondráčka, který se kdysi zcela veřejně hlásil o místo ministra vnitra za hnutí ANO, má podle něj tu neskutečnou drzost, že podporuje mocenský blok Andreje Babiše, majitele holdingu Agrofert, který ovládá značnou část médií a ekonomiky a reprezentuje kolosální konflikty zájmů. „V Babišových Lidových novinách obviňuje ministra vnitra, že zpolitizoval policii. Ani na chvilku si nepřipustí, že politické ingerence do věcí policie se dopustili Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán, kterým tento resort nepřísluší. Když bojovník proti korupci vystupuje soustavně na straně držitele ohromné politické, ekonomické a mediální moci, tak je prostě nedůstojný šašek,“ nebere si servítky Šafr. A strefuje se i do iniciativy bývalé političky Hany Marvanové Vraťte nám stát.

„Marvanová zdánlivě bojuje proti korupci a také za svobodu médií. Jakousi zvláštní shodou okolností ale pracuje často tak, že to pomáhá Andreji Babišovi. V otevřeném dopise poslancům výboru pro bezpečnost se iniciativa Hany Marvanové staví rovněž proti ministrovi vnitra Chovancovi, a tedy i proti vedení policie a brání krajně problematický Šlachtův Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který výběrově a spíše jen mediálně ‚odhaluje‘ takové kauzy, jež se Babišovi líbí,“ sděluje Šafr a všímá si toho, že argumentace iniciativy je shodná s účelovou propagandou Babišova tisku. Šafr svůj komentář uzavírá slovy, že protikorupční aktivisté jsou tím nejsměšnějším chórem současné kakofonické zpěvohry.

  • Původní text ZDE

Své ke kauze řekl také komentátor SvobodnéhoFóra.cz a bývalý poradce premiéra Petra Nečase (ODS). Ten shrnul, jaká poučení z krizového vývoje zatím vyplývají. 

„Válka o policejní reformu především odhalila, kdo za kým stojí. Za Šlachtou se šikují neformální mocenská koalice Agrofertu, prezidenta Miloše Zemana (který se v posledních hodinách takticky stáhl) a skupiny vlivných žalobců. Tím se jen potvrzují sílící indicie o dlouholetém souznění Babiše a Šlachty, který mu de facto uvolnil prostor k politické moci,“ všímá si Sezemský. Všímá si také toho, že Babišův tisk je strážcem demokracie, končí nezávislost Nejvyššího státního zastupitelství či Šlachtových ultimát. 

„Ale i další Babišovi spojenci dělají chyby. Šlachtova reakce se dala očekávat, fatálně však selhali státní zástupci. To, co předvádí olomoucký vrchní žalobce Ištvan, už není jen jeho další ‚odvážná právní konstrukce‘, ale hraničí to s pokusem o mocenský převrat,“ myslí si také Sezemský. A co rozklad policie? „Mohou existovat i jiné pohledy. Protežování jednoho speciálního útvaru na úkor ostatních a jeho neustálé překračování kompetencí dlouhodobě vyvolávalo uvnitř policie zlou krev,“ dodává.

„Ministr spravedlnosti Pelikán vyhrožuje rezignací, ať už dobrovolně, nebo na příkaz svého šéfa, pokud projde policejní reorganizace. Sám přitom téměř proti všem prosazuje zákon o státním zastupitelství, napsaný skupinou vlivných žalobců. Těch, na které se dnes Babiš s Pelikánem odvolávají jako na hlavní kritiky policejní reformy,“ všímá si také komentátor. A neopomíná zmínit ani Babišovu ztrátu nervů a obavy. „Staví se do role jediného bojovníka proti korupci jako před volbami, přičemž čas oponou trhnul. Nejde jen o jeho každodenní střet zájmů a prosazování zájmů Agrofertu, kterému zázračně stoupají zisk a státní dotace. Jde i o jeho Čapí hnízda, Agrotec, podezření z manipulace s evropskými fondy ve prospěch velkých chemiček v čele s Agrofertem…,“ konstatuje a ptá se, čeho se Babiš bojí. „Nespočívá jeho obrana Šlachty zejména v tom, že se obává ztráty části své moci a kontroly nad situací, což může vyvolat dominové efekty?“ uzavřel Sezemský s konstatováním, že válka o Šlachtu je střetem o budoucí charakter státu. 

  • Původní text ZDE

To, že v souvislosti s kauzou sahají státní zástupci po moci svěřené policii, zkonstatoval i právník Aleš Rozehnal. „Je to nestandardní a nežádoucí jev,“ dodal. „Pokud si státní zastupitelství uzurpuje pravomoc ovlivňovat organizaci policie či kriminalizovat politické dohody na půdě parlamentu, anoncuje to výraznou degradaci demokratického režimu,“ napsal pro HlídacíPes.org Rozehnal.

  • Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…