Nefunkční a neakceptovatelné! Foldyna tepe Agenturu pro sociální začleňování

21.10.2019 17:07

Ústecký kraj dnes schválil vypovězení memoranda o spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Chce vyvolat jednání s vládou o řešení situace v regionu, kde je nejvíc sociálně vyloučených lokalit v zemi. Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) vysvětlil proč.

Nefunkční a neakceptovatelné! Foldyna tepe Agenturu pro sociální začleňování
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

„Zastupitelstvo Ústeckého kraje zařadilo na jednání zastupitelstva bod: ukončení smlouvy s Agenturou pro sociální začleňování. Jejich návrhy pro řešení jsou nefunkční a neakceptovatelné. To zejména vůči lidem, kteří pracují a plní si své občanské povinnosti,“ napsal na sociální síti Facebook Foldyna. 

Poslanec Jaroslav Foldyna promlouvá

Dosavadní memorandum o spolupráci bylo uzavřeno s termínem do konce roku. „Byli jsme připraveni jednat o novém memorandu na další tři roky. S ohledem na vývoj posledních dní a návrhy ze strany agentury ohledně řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov a na to, že se nedaří tlumočit zbytku republiky specifičnost problémů, kterým tady čelíme, jsme došli k závěru, že je lepší memorandum vypovědět,“ přidal se k Foldynovi radní Miroslav Andrt (ČSSD).

Problémy v sociální oblasti se podle něj prohlubují. „Myslíme, že nadešel čas sednout ke společnému stolu s představiteli vlády,“ uvedl Andrt, podle kterého by se měla změnit například kritéria rozpočtového určení daní. „Města nemají šanci si sama pomoci, katastr regionu se nemění a počet obyvatel, který hraje roli při rozpočtovém určení daní, klesá. Z vlastního rozpočtu to nemohou samosprávy řešit,“ řekl radní.

Agentura působí v Ústeckém kraji od roku 2008, spolupracuje s 20 obcemi. Za poslední tři roky podle oblastního zástupce Michala Kratochvíla dostala agentura do regionu přes různé výzvy necelou miliardu korun na sociální začleňování. Peníze využily obce na zařízení nových učeben ve školách, výstavbu zázemí pro sociální služby, mzdy asistentů prevence kriminality či na vzdělávání.

V Mostě jedná agentura s městem o situaci v Chanově. Radnice navrhuje zřídit na sídlišti, obývaném hlavně Romy, kontejnerové bydlení. „Navrhujeme pokusit se snížit počet obyvatel Chanova v horizontu desítek let. Víme, že sídliště se postupně vylidňuje,“ uvedl Kratochvíl.

Opoziční zastupitel a starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) spolupráci s agenturou chválil. „Nemyslím si, že rušit memorandum je praktické. Měli bychom se ale zamyslet nad tím, co dál,“ řekl. Pomoc agentury ocenila i Drahomíra Karasová (ODS), dřívější dlouholetá starostka Obrnic na Mostecku.

Opoziční zastupitel Jan Richter (ANO) navrhoval, aby memorandum skončilo s platným termínem ke konci roku a další se neuzavíralo. Radní Petr Šmíd (SPD/SPO) práci agentury kritizoval stejně jako zastupitel Jaroslav Foldyna (ODS). „Ptám se na efekt té miliardy. Společnosti dochází trpělivost,“ řekl. Podle Andrta by se mělo sednout ke společnému stolu. „Zbytek republiky totálně nechápe, jakým problémům čelíme, je potřeba se bavit o novém způsobu spolupráce,“ řekl.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Úřadu vlády. Má pomáhat obcím zvládnout problémy s ghetty či chudobou. Od příštího roku bude působit pod Ministerstvem pro místní rozvoj. Přesun schválila vláda. „Nikdo nám tento krok nevysvětlil,“ podotkl Andrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…