Nehezké vyhlídky v kauze Nagyová: Postižení se mohou začít hojit na státu

06.07.2014 10:44

Padl zatím nepravomocný soudní verdikt, který bývalou pravou ruku expremiéra Petra Nečase (ODS) a dnes jeho choť odsoudil k podmíněnému trestu ročního odnětí svobody. Server Akltuálně.cz však upozorňuje, že tím celá věc zdaleka nemusí skončit. Vyšetřovatelé totiž stále ještě nevysvětlili, komu loni zabavili miliony korun a kilogramy zlata. A českému státu z toho může být ještě pěkně horko.

Nehezké vyhlídky v kauze Nagyová: Postižení se mohou začít hojit na státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Kauza Nagyová má podle vyšetřovatelů několik větví. V jedné z nich - zneužití Vojenského zpravodajství - již padl soudní verdikt, byť zatím není pravomocný. V médiích se objevují úvahy o tom, zda roční podmíněný trest pro Janu Nagyovou - Nečasovou je ze zpětného pohledu dostatečným ospravedlněním pádu vlády. Státní zástupce Ivo Ištvan a spol. však ještě neřekli poslední slovo.

Přišli o majetek, ale dosud nebyli obviněni

Neprozradili například, komu zabavili miliony korun a zlato, o kterém mluvili na tiskové konferenci v loňském roce. A experti varují, že se jim to může vymstít. Pokud se totiž státním zástupcům nepodaří prokázat, že majetek je spojen s trestnou činností a zadržují ho již rok neoprávněně, jeho vlastníci mohou žalovat stát o náhradu škody, neboť nemohou se svým majetkem disponovat a zhodnocovat ho. Můžou přicházet o miliony korun a mohou je chtít právě po státu.

„U finančních prostředků v hotovosti nebo na účtu lze hovořit o ušlém výnosu, který se podle současných úrokových sazeb pohybuje zhruba mezi půl až dvěma procenty ročně podle částky," poznamenává ekonom Partners Pavel Kohout. K tomu je třeba navíc dodat, že byl podle všeho zadržen majetek i osobám, které nebyly ani po roce obviněny. A to není z hlediska právníků právě obvyklé. Peníze a zlato byly zabaveny např. podnikateli Luboši Paškovi, obchodnímu partnerovi Romana Janouška, což je jeden z lidí, kteří to prozradili médiím. Dosud však nebyl obviněn a jeho advokát Prokop Beneš upozorňuje, že jeho klient v důsledku počínání státních orgánů tratí stovky tisíc korun.

Druhou věcí je, že vlastníci zabavených peněz a zlata budou muset v případě žaloby prokázat, že hodlali inkriminovaný majetek v danou dobu investovat a policie jim jejich plány zhatila. Prokázat takový úmysl ale nemusí být právě snadné. Otázkou také je, zda peníze leží někde u policie, nebo to stát umí zařídit tak, že majetek v průběhu doby zhodnocuje. Policejní prezidium sice tvrdí, že má za tímto účelem u České národní banky otevřeny účty ve třech různých měnách, ale banka to popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…