Nehlídali jsme hranice a teď to máme. Podle odborníka bude hůř. Čechům hrozí demence

11.09.2020 15:45

Molekulární biolog a odborník na DNA diagnostiku Omar Šerý má za to, že Česko čekají těžké časy. „Následky budou dalekosáhlé,“ varuje Šerý. Důrazně vyzýval své spoluobčany, aby nosili roušky. Pokud se lidé nebudou chránit, mohou si podle Šerého zadělat na velký „pr*ser“, upozornil doslova.

Nehlídali jsme hranice a teď to máme. Podle odborníka bude hůř. Čechům hrozí demence
Foto: Repro Youtube
Popisek: Jan Kulveit

Omar Šerý v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV konstatoval, že zanedlouho bude v Česku víc než 1600 osob denně nově nakažených koronavirem a počty hospitalizovaných dosáhnou 400. Zkrátka a dobře, Česko čekají nelehké časy. Podle biologa nám ale tyto časy pomohu překonat roušky.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37222 lidí

Šerý patří k jejich velkým zastáncům. Efekt jejich nošení se ale projeví až za deset dní. „Roušky jsou samozřejmě účinným opatřením, já jsem vyzýval na Twitteru k tomu, aby lidi nosili roušky ve vnitřních prostorách, hlavně v obchodech,“ zdůraznil host ve videohovoru s Danielou Drtinovou. „Hlavně kvůli prodavačkám. Jestli chceme, aby zůstaly na svých místech a obchody zůstaly otevřené, tak je nesmíme nakazit.“ zdůraznil.

Vedle roušek vyzýval k opakovanému mytí rukou, udržování dvoumetrových rozestupů a tak podobně.

„Bohužel, tomuto jsme se mohli vyhnout, kdybychom si pohlídali hranice. Do České republiky, která byla prakticky bez koronaviru, jsme si ten virus zpátky přitáhli,“ konstatoval Omar Šerý. To prý neznamená, že jsme měli hranice uzavřít, ale měli jsme být obezřetní.

Teď už je tak trochu pozdě a bude to mít dalekosáhlý důsledek na týdny a je otázka, zda se to podaří zastavit. Spíš si myslím, že už je trochu pozdě a že jsou kostky vrženy,“ varoval Šerý.

Češi se podle něj nechali ukolébat představou, že koronavirus nikomu neškodí a všechno je v pořádku, ale bohužel tomu tak není. Důležité podle odborníka je, jak velké množství viru člověk do těla dostane. Pokud dostane jen malou dávku, průběh nemoci covid-19 je u něj mírný. Ale pokud se někomu dostane do těla velká nálož, může mít také velké zdravotní problémy.

„Teď kolem sebe budeme mít víc nakažených lidí, ta nálož se zvýší a zhorší se i ty průběhy,“ upozornil Šerý.

Volal po důsledném trasování nakažených lidí. Jakékoli omezení trasování považuje za velmi problematické. Zvlášť, když počty nakažených rostou.

Důležitou roli prý může hrát i to, jestli se člověk nakazí ráno, např. v tramvaji cestou do práce, nebo večer v restauraci. Výzkumy chřipky, nikoli koronaviru, podle Šerého ukazují, že lidí, kteří se nakazí večer, mívají mírnější průběh nemoci než lidí, kteří se nakazí ráno.

Nakonec vyslovil ještě jedno varování. „Uvědomme si, že u Alzheimerovy choroby se změny v mozku na molekulární úrovni objevují 10 až 12 let před tím, než ten člověk začíná zapomínat. Takže se může stát, že když si promoříme populaci, hlavně těch středních věků a těch starších, tak si zaděláváme na ještě větší tzv. prů*er, co se týče demencí za nějakých 10 let,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…