Nějak jste, soudruzi, zapomněli na proletářský internacionalismus. Zelený se vysmál komunistům, když kritizovali omluvu Sudeťákům

21.07.2015 17:54

František Řezáč, člen Strany zelených, na serveru Britskélisty.cz zkonstatoval, že komunisté porušili proletářský internacionalismus. Co jej k tomu vedlo? To, že se komunisté ozvali ústy svých představitelů proti gestu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), jenž uctil památku obětí odsunu Němců z Československa v Mnichově. Naštěstí v tom z parlamentních stran zůstali sami, konstatuje.

Nějak jste, soudruzi, zapomněli na proletářský internacionalismus. Zelený se vysmál komunistům, když kritizovali omluvu Sudeťákům
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

„Komunisté by měli být první, kdo by se měl Němcům odsunutým z ČSR omlouvat. Nechápu, proč už to dávno neudělali. Svého času totiž schválením a aktivním prováděním divokého i řádného vyhánění českých Němců porušili jednu ze svých stěžejních zásad: proletářský internacionalismus,“ píše Řezáč s tím, že po roce 1968 a v „normalizaci“ tímto pojmem mávali jako klackem nad hlavami „pravicových oportunistů“. 

„Nejvíce ten, který si za tzv. buržoazní nacionalismus odseděl léta v kriminálech. A čím jiným nežli buržoazním nacionalismem, dovedeným k praxi etnického vyčišťování, byly poválečné transfery celých národnostních skupin? Byli i takoví komunisté, kteří teorii i praxi odsunu kritizovali. A co si za to vysloužili? Zase jen kriminál,“ poznamenal Řezáč.

Zároveň zkonstatoval, že komunisté tuto i jiné zásady nebrali vždy vážně. „Po vstupu svého hlavního patrona, stalinského SSSR, do války, obrátili na čtyráku a zapojili se do vlasteneckého tažení proti Německu a Němcům bez ohledu na třídní hledisko (další zásada), kterým se do oné chvíle řídili. Kdyby byla KSČ důsledná, jak to žádala později od jiných, zásadu proletářského internacionalismu ve válce a po ní dodržovala, nemohla by s odsunem podle národnostního (nacionálního) hlediska souhlasit. Jenže to by jí možná rozhodujícím způsobem ztížilo nastoupenou cestu k moci. A moc, nikoli zásady, to bylo vždy pro stalinskou KSČ to hlavní...“ podotkl.

Podle Řezáče by se tak měla KSČM nyní omluvit svým německým třídním bratrům, z nichž mnozí byli bez ohledu na zásady v lepším případě vyhnáni, v horších, doložených případech povražděni.

A především by si měli „nynější soudruzi“ podle něj dávat pozor, aby kvůli mávání nacionálním klackem do zahnívající louže okamžitého politického prospěchu neušpinili jen sami sebe.

Celý text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…