Nejde jen o ekonomiku, obce se mohou řídit i jinými výhodami, chce prosadit TOP 09

26.07.2014 18:30

Zřejmě se záporným stanoviskem vlády budou poslanci projednávat normu, podle níž by obce mohly nakládat s majetkem nejen podle ekonomické výhodnosti, ale taky podle jiného důležitého obecního zájmu. Autorka Věra Kovářová z TOP 09 a Starostů zdůvodňuje novelu zákona o obcích i nebezpečím kriminalizace samospráv kvůli některým rozhodnutím.

Nejde jen o ekonomiku, obce se mohou řídit i jinými výhodami, chce prosadit TOP 09
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

"Již ze současné právní úpravy plyne, že hospodárnost a účelnost nakládání s obecním majetkem nelze posuzovat jen 'účetně', ale tato hlediska je třeba vždy poměřovat se zájmy, které má obec chránit, a s úkoly, které má plnit," stojí v předběžném stanovisku pro středeční jednání vlády.

Otazníky podle dokumentu vzbuzuje taky to, co je "důležitý obecní zájem" a co jeho "řádné zdůvodnění", jak stojí v navrhované novele. Není prý také možné jednostranně nadřazovat jedno kritérium druhému.

"Zákon by v praxi znamenal, že státní orgány budou akceptovat rozhodnutí obcí řídit se i jinými motivy než jen prvoplánovým ziskem," uvedla už dřív Věra Kovářová. Kritérium ekonomické výhodnosti nutí podle ní komunální politiky přijímat rozhodnutí, která mohou být proti zájmům obyvatel.

Norma, pod kterou je podepsán také nynější europoslanec Stanislav Polčák (STAN) ještě jako český poslanec, má omezit případy, kdy policie stíhá komunální politiky za to, že nevybrali nejlevnější firmu, nebo dokonce za to, že pouze zvažovali přidělit zakázku, která nebyla ze všech známých nabídek finančně nejšetrnější. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…