Nejdříve to byla superdebilita, teď už historik nevěří vlastním očím, co dělají na Hradě s Peroutkovými texty

29.04.2015 18:44

Historik Jiří Zídek, který se před čtvrt rokem zastal Ferdinanda Peroutky, v Lidových novinách napsal, že nás ohrožuje "superdebilita". Po třech měsících v dalším komentáři pro Lidovky.cz konstatuje, že nevěří vlastním očím. Nechápe, proč kauza stále žije a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ji ještě dosti neodborně "přikrmuje".

Nejdříve to byla superdebilita, teď už historik nevěří vlastním očím, co dělají na Hradě s Peroutkovými texty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Historik Jiří Zídek kroutí hlavou nad způsobem, jakým se prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček snaží omlouvat svého šéfa. Nově "objevuje" články, které už existují sedmdesát a více let, protože nedokázal najít článek, který neexistuje. K těm existujícím prý navíc přistupuje velmi zvláštně. Tak třeba text k Hitlerovým narozeninám.

"Prezidentův mluvčí doprovází přetištění Peroutkových článků na oficiální webové stránce hlavy státu komentáři, které dokazují, že o době, kdy byly texty publikovány, má naprosto zkreslené představy a že nedokáže ani přečíst a interpretovat jednoduchý text. Článek, který je výjimečně odvážnou kritikou Adolfa Hitlera v okupované zemi a který – kromě jiných – přivedl Peroutku na šest let do nacistického koncentračního tábora, má Jiří Ovčáček za doklad Peroutkova „selhání“ a poplatnosti protektorátní ideologii. Názory historiků, kteří věc uvádějí na pravou míru, pak pan Ovčáček označuje za „účelové“," konstatuje historik.

Autor nechápe, proč vlastně Ovčáček s vědomím prezidenta činí to, co činí. Každý člověk se někdy zmýlí a nepochybě se to nejednou stalo i Peroutkovi, ale to podle historika neznamená, že by byl fascinován nacismem. O co tedy Hradu vlastně jde? Možná je to pokus urazit tu vzdělanější část společnosti. Ať je to, jak chce, měla by ta trapnost skončit.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…