Nejdříve velké demonstrace za přijímání uprchlíků, pak změna zákona, uzavření hranic... Zpravodaj Palata vyrazil do Švédska

25.03.2017 9:24

O počtu azylantů ve Švédsku se v dnešním vydání MF Dnes rozepsal zvláštní zpravodaj deníku ve Švédsku Luboš Palata. Konstatuje, že do země jich přišlo mnoho, na což si Švédové stěžují. I přesto, že mnozí z nich jim pomáhají.

Nejdříve velké demonstrace za přijímání uprchlíků, pak změna zákona, uzavření hranic... Zpravodaj Palata vyrazil do Švédska
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

I Švédové tak změnili v souvislosti s migrační krizí přistěhovalecké zákony, zavřeli hranice a přijímají na zdejší poměry jen minimum dalších žadatelů o azyl. Příchod migrantů se tak omezil, zároveň se ale zkomplikovala integrace těch, kteří už v zemi jsou – syrští uprchlíci tak dostávají jen „dočasnou ochranu“ na tři roky. Migranti se také častěji vrací. 

Kromě výše uvedených opatření pro pozastavení přílivu migrantů Švédsko nyní zřejmě asi zachránila i dohoda Evropské unie s Tureckem, jež uzavřela balkánskou trasu. Oskar Adenfelt z liberálního think-tanku Fores uvádí, že neví, jak se na tom všechny tyto věci podílely. 

V letech 2015 a 2016 totiž přišlo do země na 160 tisíc migrantů. A ještě v roce 2015 se ve Švédsku uskutečňovaly veliké demonstrace na podporu přijímání migrantů. 

Jenže pak se muselo říct stop. „Dál to prostě nešlo,“ říká Caroline von Uexküllová z neziskové organizace Švédština s dětmi. Lidé podle ní najednou cítili hroznou nejistotu. Většina lidí z migrační vlny podzimu roku 2015 totiž byli, jak tvrdí, muslimové.

I tak ale pomoc azylantům poskytují tisíce dobrovolníků z řad Švédů. „Kdyby všechny země Evropy otevřely své dveře, zachránili bychom o moc víc životů,“ tvrdí zakladatelka neziskové organizace Livstycket Birgitta Notlöfová, která migrantům dlouhodobě pomáhá, například tím, že ženy z imigrantských rodin učí švédsky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …