Nejdrsnější FOTO ze včerejšího Brna: Tvrdě to odnesl aktivista Pražského Majdanu, kandidát za Bursíka

02.05.2015 12:23

Včera od 14:00 se na brněnském náměstí Svobody konala demonstrace pod názvem: „EVROPO POVSTAŇ!“, pořádaná extremistickou organizací Dělnická mládež. Demonstrace se namísto očekávaných 500 lidí zúčastnilo jen zhruba 200 příznivců Dělnické mládeže a jí spřízněné Dělnické strany.

Nejdrsnější FOTO ze včerejšího Brna: Tvrdě to odnesl aktivista Pražského Majdanu, kandidát za Bursíka
Foto: Vít Hassan
Popisek: Zadržení Martina Uhlíře a dalších aktivistů

Jako první z řečníků se slova ujal předseda DSSS Tomáš Vandas, který ve svém projevu varoval před masovou vlnou imigrace a hrozbou islamizace. Krátce před třetí hodinou se průvod čítající zhruba 200 radikálů vydal na pochod skrz centrum Brna. Účastníci průvodu nesli obrovský transparent s nápisem „NACIONALISMUS MÍSTO GLOBALIZACE“, někteří z nich v rukou drželi slovenskou, maďarskou státní neoficiální vlajku či vlajku Novorosije. Extremisté skandovali hesla: „Multikulti nechceme!“, „Radikálně, sociálně, nacionálně!“, „Kapitalismus nechceme!“, „My se jich nebojíme, projdeme“ apod.

První odklon od původní plánované trasy pochodu nastal u blokády poblíže Malinovského náměstí, kde na radikály s transparenty čekalo zhruba 1 500 odpůrců pochodu z iniciativy Brno Blokuje. Oba znesvářené tábory, které od sebe musely odělovat desítky těžkoděnců, zde na sebe navzájem hrozily pěstmi a pokřikovaly. Antifašisté pískali a skandovali heslo: „Náckové ven z Brna!“, nacionalisté na antifašisty křičeli, aby šli do práce, a někteří z nich na kolemjdoucí pokřikovali rasistická hesla. Svolavatel pochodu Erik Lamprecht trval na původní trase pochodu, ale posléze se s lidmi z antikonfliktního týmu dohodl na jeho odklonu po Kolišti. Na rohu Koliště a Lidické ulice se o další zablokování pochodu extremistů pokusilo několik desítek mladých lidí, kteří si vedle sebe sedli na zem, roztáhli transparenty „NE NEONACISTŮM“, „NIKDY JSME NEBYLI NÁROD“, „NENÁSILNÁ BLOKÁDA“, a tímto způsobem přehradili ulici. K místu mezi oběma tábory se okamžitě seběhly dvě desítky těžkoděnců.

Odpůrci pochodu nereagovali na opakovanou výzvu policie k tomu, aby se rozešli, a maskovaní těžkooděnci po několika minutách přistoupili k velmi tvrdému, neadekvátnímu zákroku, při kterém odvlekli zhruba třicet mladých lidí pryč ze silnice směrem k parku a nutili je si kleknout s napřaženýma rukama přes mramorový obrubník. Mezi zadrženými účastníky blokády byl i účastník několika předešlých blokací neonacistických pochodů a zároveň proukrajinský aktivista, jenž několikrát vystoupil na Pražském Majdanu – bývalý člen strany TOP 09 a v minulém roce kandidát do europarlamentu za stranu LES Martina Bursíka, Martin Uhlíř. Vůči tomu se těžkooděnci chovali obzvlášť tvrdě a podle jeho slov proti němu použili i slzný sprej. Obdobně jako k účastníkům blokády se těžkooděnci zachovali i k fotografovi, kterého povalili na zem, spoutali mu ruce za záda a odvlekli ho k ostatním zadrženým.

Radikálové z Dělnické mládeže za tyto zákroky policii odměnili potleskem a dále pokračovali v pochodu. K ještě silnějším střetům došlo o několik set metrů dále, kde těžkooděnci na koních vytlačili zhruba 150 demonstrantů do Lidické ulice. Těžkooděnci zde měli vůči demonstrantům údajně použít i obušky a několik lidí zde mělo být zraněno. Ke střetům došlo i na náměstí Svobody. Celá akce, které se celkově zúčastnilo na 600 policistů, skončila zhruba po třech hodinách.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …