Nejdůležitější zákon roku! Zítra se rozjíždí letošní sněmovna

21.01.2019 10:44

Novela insolvenčního zákona – tak za ni se modlí asi všichni Češi, kteří se motají v dluhové pasti. A že jich je! Téměř 900 tisíc. Píše o tom MF Dnes a zároveň také poslanec STAN Jan Farský na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Nejdůležitější zákon roku! Zítra se rozjíždí letošní sněmovna
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Dokument, který vrátili senátoři do Poslanecké sněmovny, je v očekávání všech dlužníků. Měl by totiž výrazně ulehčit jejich oddlužení. Vyhlásit osobní bankrot totiž dnes mohou například jen ti, jejichž dluhy jsou nižší než tisícinásobek existenčního minima. Zároveň také musí během pěti let splatit aspoň 30 procent dluhů, zbytek jim pak bude odpuštěn. To je ale pro mnohé z nich nereálné. V případě, že novela projde schválením, limit výše dluhů se zruší.  

„Těžko předjímat, jaká verze novely insolvenčního zákona Sněmovnou nakonec projde a do jaké míry se do ní promítnou návrhy Senátu. V každém případě se exekutorská komora domnívá, že k insolvencím je třeba přistupovat velmi zodpovědně a že je třeba skutečně posuzovat každý případ individuálně,“ uvedla pro MF Dnes mluvčí exekutorské komory Lenka Desatová.

Původní text ZDE

Insolvenční zákon považuje za nejdůležitější zákon roku předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Jak uvedl, lidem, kteří jsou v exekucích či v dluhové pasti, je třeba pomoci. „Někdo může namítnout, že si za to mohou sami, že se neměli zadlužit, že každý musí svoje dluhy platit. To by byla přijatelná námitka, kdyby ale nesplatitelnost dluhu nebyla způsobena i legislativou. Tak jako v devadesátých letech panoval v naší zemi bankovní socialismus, do roku 2016 tady vládl úvěrový Klondike,“ popisuje Farský, jak vznikaly leckdy statisícové dluhy.

„Prvotní dluhy se staly nesplatitelnými. To už nebylo chybou dlužníka. To bylo chybou špatně nastaveného systému. Ten se už podařilo alespoň částečně opravit tak, aby něco takového už legálně nebylo možné. Pořád zde ale zůstává půl milionu lidí v dluhové pasti, ze které se nikdy nedostanou,“ dodal. 

Podle něj ze Senátu do Sněmovny putuje zákon ve znění, které pomůže a umožní lidem dostat se z dluhové pasti. „Který posiluje postavení věřitelů, dává jistotu dlužníkům a odbřemeňuje soudy. Už v úterý o něm bude hlasovat Poslanecká sněmovna. Snad v této zdánlivě jasné volbě obstojí a senátní návrh podpoří. Zatím to není jisté,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…