Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš. Hamáček přeskočil Okamuru a dál zvedá laťku sociální demokracie

21.12.2018 8:50

Z představitelů parlamentních stran lidé nejvíc věří předsedům ANO Andreji Babišovi a Pirátů Ivanu Bartošovi, stoupla důvěra v šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Největší nedůvěru vzbuzují šéfové SPD Tomio Okamura a lidovců Pavel Bělobrádek. Vyplývá to z prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejdůvěryhodnějším politikem je Babiš. Hamáček přeskočil Okamuru a dál zvedá laťku sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí
Nadále platí, že u všech zkoumaných politiků nedůvěra více či méně výrazně, avšak vždy statisticky významně převažuje nad důvěrou, upozornili autoři průzkumu. Babišovi počátkem měsíce věřilo 38 procent lidí, o dva procentní body méně než v listopadu. O procentní bod na 32 procent se snížila důvěra v Bartoše, Hamáčkovi naopak stoupla o pět procentních bodů na 27 procent.

Předseda ČSSD tak z pomyslné třetí příčky sesadil Okamuru, kterému v uplynulém měsíci důvěra klesla z 31 na 26 procent. Stejný podíl lidí jako předsedovi SPD v prosinci věřil místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi, důvěra v něj stoupla o tři procentní body. Z dalších šéfů sněmovních politických stran Vojtěchu Filipovi z KSČM důvěřuje 24 procent, Petru Fialovi z ODS a Bělobrádkovi shodně 22 procent lidí. Předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi vyjádřila důvěru pětina dotázaných a lídrovi hnutí STAN Petru Gazdíkovi 16 procent.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„V porovnání s předchozím výzkumem z listopadu 2018 bylo zaznamenáno jen velmi málo změn navzdory poměrně silným politickým turbulencím na vnitropolitické scéně v souvislosti s medializací kauzy údajného únosu Andreje Babiše mladšího a s tím spojeného pokusu opozice o vyslovení nedůvěry vládě," uvedlo CVVM.

ANO si vede prakticky ve všech průzkumech nejlíp a drží výrazný náskok před dalšími politickými subjekty. Naopak pod hranici pěti procent míří STAN a dlouhodobě špatně je na tom Pospíšilova TOP 09. Své jisté mají ODS a Piráti. Zřejmě díky šéfovi socdem Hamáčkovi si tato letitá strana připsala už u dvou agentur růst, když se stabilizovala na sedmi procentech. I sociální demokraté přitom ještě před několika měsíci bojovali s hranicí pěti procent, nutnou pro vstup do Sněmovny.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…