Nejen Dalík. V kauze Pandurů prý figuruje i přítel Stanislava Grosse

30.06.2016 12:49

Další dokumenty v kauze Pandur získal deník Neovlivní.cz. Je z nich patrné, že společnost přítele Stanislava Grosse Pavla Musely měla uzavřený v éře vlád ČSSD kontrakt na bezmála půlmiliardovou provizi za lobbing v celé kauze. O zhruba stejnou částku si měl podle soudu říct bývalý poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík. Tuto dokumentaci nashromáždily během vyšetřování rakouské úřady, nyní ji poslaly české justici.

Nejen Dalík. V kauze Pandurů prý figuruje i přítel Stanislava Grosse
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Smlouvu o lobbingu uzavřel dodavatel transportérů, firma Steyer, s českou společností Pamco. Ta patřila právě blízkému příteli tehdejšího premiéra Stanislava Grosse Pavlu Muselovi. Grossova vláda o vypsání největšího tendru v historii české armády přitom rozhodla.

„Při celkové hodnotě zakázky ve výši 650 milionů euro činí podíl na výsledku firmy Pamco 2,65 %, to znamená nárok podle smlouvy na cca 17,23 milionu euro,“ píše se v jednom z dokumentů. Firma si tak měla přijít na provizi zhruba 430 milionů korun, plus podle další smlouvy ještě na tři procenta z objemu offsetových programů. „To v součtu prakticky odpovídá částce, o kterou si měl Marek Dalík podle nedávného rozsudku soudu říct manažerům Stayeru výměnou za to, že jim pomůže, aby kontrakt běžel i po změně politické situace v České republice, kdy vládu socialistů vystřídal kabinet Mirka Topolánka. Dalík byl odsouzen za to, že hladký průběh obchodu údajně podmiňoval částkou ‚třikrát šest milionů euro‘. To je v přepočtu 450 milionů korun,“ podotýká šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková.

Rakouským vyšetřovatelům se však nepodařilo rozklíčovat jednu věc, a to kolik peněz z domluvené půlmiliardy skončilo nakonec na účtu Muselovy firmy. Původní kontrakt na Pandury byl totiž zrušen, následně se uzavírala nová dohoda, v menším objemu. Stejně tak vyšetřovatelé nerozklíčovali to, zda část peněz neskončila i ve stranických pokladnách. A je jasné, že se těžko ještě něco dozví, expremiér Gross je po smrti a Pavel Musela ztratil paměť po jednom z úrazů. Dcera Karolína o kontraktech mluvit nechce. 

Původní text ZDE.

A hovořit o možné finanční injekci pro ČSSD nechce ani expremiér Jiří Paroubek, za jehož vlády byla schválena původní smlouva na obrněné transportéry. „Nevím o té věci vůbec nic,“ řekl.

Zjištěná skutečnost však zasahuje do kauzy Marka Dalíka, který i přes odsouzení vinu popírá. „Ve hře je otázka, zda v celém případu nešlo o převzetí lobbistické smlouvy s obří provizí. Po odchodu ČSSD ze Strakovy akademie totiž nebyl důvod, aby za pandury dál lobovala Muselova firma napojená přes Grosse právě na socialisty,“ podotkla Slonková. Dalíkův advokát Tomáš Gřivna však zatím neprozradil, zda dokumenty využijí při obhajobě klienta. „Nemám svolení klienta, abych o těchto věcech hovořil,“ uvedl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…