Nejen Havlovy lavičky. V Praze teď jezdí i Havlova tramvaj, líbí se vám?

04.12.2019 21:47

Legendární tramvaj prezidenta Václava Havla se vrací do pražských ulic. Cestující v pražské městské hromadné dopravě tak mohou okusit jízdu nevšedním legendárním vozem s číslem 8085, který připomíná 30. výročí posledních týdnů roku 1989, kdy vrcholila listopadová revoluce a Československo se chystalo na konec komunistického režimu. Havel tuto tramvaj použil při prezidentské kampani. Výtvarný návrh nynější tramvaje podle dobových fotografií připravil autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný. 

Nejen Havlovy lavičky. V Praze teď jezdí i Havlova tramvaj, líbí se vám?
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí
Druhá velká demonstrace na Václavském náměstí proběhla přesně před třiceti lety a o necelý týden později Václav Havel oznámil, že bude kandidovat do funkce prezidenta. Na kampaň měl pouhých 19 dní, během kterých se z něj stal silný lídr nové občanské společnosti a později prezident, kterého znal celý svět. „Součástí prezidentské kampaně Václava Havla byla i revolučními hesly polepená tramvaj s číslem 8085, která dodnes vozí cestující ve službách Dopravního podniku. Ke 30 letům svobody jsme se rozhodli ji znovu ‚obléknout‘ do jejího revolučního hávu, a připomenout tak atmosféru naděje a spojenectví tehdejších dní,“ popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Tramvaj má svými polepy připomínat okamžiky, které nasměrovaly Československo a dnešní Českou republiku na cestu demokracie. Nechybějí tak dobové fotografie doplněné o výroční logo k 30 letům svobody, plakáty s Václavem Havlem a logo OF, kterými byla tehdy oblepená celá Praha. „Tramvaj, projíždějící centrem, byla první velký mobilní šiřitel informací o volbách,“ říká autor designu na tramvajové lince sametové revoluce a autor loga OF, Pavel Šťastný.

FOTO: FB Pavel Kopecký

„Důstojnost, pravda a lidskost jsou hodnoty Václava Havla, které dnes v prezidentském úřadě chybějí. Jsem ale přesvědčený, že se z žádné mocenské pozice nepodaří tyto hodnoty zadusit v občanské společnosti. V roce třiceti let svobody si díky tramvaji Václava Havla připomínáme v pražských ulicích, že politika se dá dělat slušně a poctivě a že nesmí sloužit zájmům nikoho jiného než občanů,“ řekla radní pro kulturu Hana Třeštíková, která se na přípravě tramvaje také podílela.

Uvnitř tramvaje čekají na cestující informace o oslavách letošního výročí 17. listopadu. Speciální tramvaj bude do konce roku jezdit ve všední dny jako historická linka 23 a o víkendech jako linka 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…