Nejen Okamura. I křesťanské strany v Německu vystupují proti přistěhovalcům

05.01.2015 11:20

Zatímco v Česku Tomio Okamura vyzývá k venčení prasat poblíž mešit, německá vládní Křesťanskosociální unie (CSU) a sesterská strana Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vyzvala k většímu pochopení pro požadavky hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na jehož poslední demonstraci proti muslimům a přistěhovalcům se v Drážďanech sešlo kolem 17.000 lidí. Strana vznesla také požadavek na rychlejší odsun neúspěšných žadatelů o azyl. Informace o tom přinesla ČTK.

Nejen Okamura. I křesťanské strany v Německu vystupují proti přistěhovalcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Převážná část těch, kteří se účastní pochodů hnutí Pegida, nejsou žádní rasisti," řekl dnes například ministr rozvojové pomoci ve spolkové vládě a člen CSU Gerd Müller. Především Němci s nízkými příjmy mají podle něj pocit, že kvůli běžencům přicházejí o sociální výhody. Vnímají je prý jako konkurenci. Takové obavy prý proto nesmějí konzervativci ignorovat.

V návrhu usnesení, které by měli členové CSU schválit na své pravidelné schůzce příští týden, straníci navíc nově požadují urychlený odsun každého, kdo „z čistě ekonomických důvodů zneužije právo na azyl". Rychlé odsunutí ekonomických uprchlíků je také jedním z požadavků hnutí Pegida.

CSU se tak podle agentury DPA vydala opačným směrem než kancléřčina CDU. Sama Merkelová ve svém novoročním projevu totiž hnutí Pegida ostře odsoudila. Obě strany přitom v parlamentu tvoří jedinou frakci. CSU působí pouze na území Bavorska, CDU pak ve zbytku německých spolkových zemí.

Postoj bavorských konzervativců vyvolal kritiku ze strany levicových politiků a to nejen z řad opozice, ale také z koaliční sociální demokracie.

V Německu v poslední době rostou nálady proti muslimům a přistěhovalcům, čehož Pegida využívá. V Drážďanech se konají demonstrace pravidelně již několik týdnů, tisíce lidí se sházejí i v dalších městech po celém Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…