Nejen Prymula. STAN chce státní vyznamenání i pro českého lékaře, který vyvinul v USA lék na koronavirus

17.04.2020 8:44

Hnutí STAN letos na státní vyznamenání navrhne biochemika a virologa Tomáše Cihláře, jehož tým vyvinul lék Remdesivir proti ebole, který se experimentálně testuje proti onemocnění COVID-19. V Česku byl Remdesivir podán zatím jednomu pacientovi nakaženému novým typem koronaviru ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, informuje Týden.cz.

Nejen Prymula. STAN chce státní vyznamenání i pro českého lékaře, který vyvinul v USA lék na koronavirus
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Starostové ve své tiskové zprávě uvedli, že navrhnout chtějí osobnosti, které se svými činy v těžkém krizovém období způsobeném koronavirem zasloužily o pomoc spoluobčanům. „I přes nezpochybnitelné úspěchy a intenzivní práci, která v těchto těžkých chvílích pomáhá lidem na celém světě, je Tomáš Cihlář stále velmi skromným člověkem. Můj velký obdiv i respekt si zaslouží stejně jako celá řada dalších lidí, kteří za naše zdraví bojují každý den v předních liniích,“ uvedl v tiskové zprávě předseda STAN Vít Rakušan.

Remdesivir v Česku proti koronaviru v rámci klinické studie dostal třiapadesátiletý pražský taxikář ve VFN. Muž dostával lék deset dní, jeho stav se zlepšil a lékaři ho mohli odpojit od mimotělního okysličování krve. Podle doktorů ale není možné jednoznačně říci, že lék zabral, protože se stav pacienta zlepšoval už před nasazením přípravku.

Prezident Miloš Zeman začátkem dubna avizoval, že letos 28. října udělí nejvyšší státní vyznamenání epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…