Nejen Václav Klaus s krachující Evropou. Podívejte se, kdo všechno vystoupil na ekonomickém fóru v Petrohradě. Shrnuli jsme ho pro vás celé

21.06.2015 15:07

I přes prodloužení sankcí vůči Rusku ze strany EU mělo letošní ruské ekonomické forum SPIEF nejeden úspěch. S výjimkou Spojených států se jej totiž zúčastnilo množství evropských státníků, představitelů nadnárodních společností, kteří se s Gazpromem dohodli na výstavbě dvou plynovodů.

Nejen Václav Klaus s krachující Evropou. Podívejte se, kdo všechno vystoupil na ekonomickém fóru v Petrohradě. Shrnuli jsme ho pro vás celé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

SPIEF se každoročně koná v Petrohradě. Letošní konference nesla podtitul „Čas jednat: Společná cesta za stabilitou a růstem“. Zúčastnilo se jí 31 ministrů ze 25 zemí a vyšší vedení 178 velkých mezinárodních firem a pomalu přes 1 700 dalších obchodních zástupců ruských a zahraničních a celkem i na 1 500 zástupců médií, z čehož 300 bylo zahraničních a zhruba 1 200 ruských, podle bahrajnské tiskové agentury.

Zpráva bahrajnské tiskové agentury zde

Oproti loňské konferenci, kdy podle serveru rt.com byly uzavřeny smlouvy v hodnotě 7,4 miliardy dolarů, byl letošní rok o dvě miliardy skromnější. Přesto došlo k několika zcela klíčovým dohodám. První z nich je dohoda s Řeckem o výstavbě podvodního plynovodu Turkish stream, který povede přes řecké území. „Je to začátek velkého investičního projektu v Řecku, který je výhodný pro ekonomiku země,“ řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Výstavba má začít příští rok, trvat by měla do roku 2019 a plynovodem proteče 47miliard kubíků plynu za rok. „Rusko a Řecko podnikly kroky k prohloubení vzájemné ekonomické provázanosti,“ píše server DW.

Text z DW.de zde

Mezitím společnosti E.ON, OMV a Shell podepsaly dohodu s ruským Gazpromem na výstavbě dalšího plynovodu, který povede Baltským mořem do Německa, čímž se jim podaří obejít situaci na Ukrajině. „Plynovod Nord Stream nám ukázal, že přeprava plynu Baltským mořem je spolehlivým řešením, které vyhovuje energetickým požadavkům,“ stojí ve vyjádření E.ON.

Tímto krokem zvednou přísun plynu o 55 miliard kubíků za rok, nejkratší cestou přímo na evropské trhy.

Evropa se chce vrátit zpátky k obchodování s Ruskem i přes situaci na Ukrajině, tak o konferenci píše server DW. Na Oil Online se zároveň objevila zpráva, že firma British Petroleum uzavřela dohodu o spolupráci s ruským Rosněftem.

Celý text o BP zde

Prodloužení sankcí ze strany EU nenechalo dlouho čekat na odpověď. Ekonomický poradce Kremlu Andrej Belousov varoval, že to Moskva „může oplatit“. „Zvažujeme širokou škálu možností, nechci zmiňovat konkrétní opatření, vše záleží na dalším postupu EU,“ řekl Belousov reportérům.

Místopředseda vlády Arkadij Dvorkovič byl o něco přímější, když se nechal slyšet, že embargo na západní potraviny „zůstane“ dokud potrvají sankce.

V rámci konference se sešel i řecký premiér Alexis Tsipras spolu s ruským prezidentem Putinem. Původně se odhadovalo, že na schůzce budou probírat možnosti půjčky Řecku, to však následně obě strany vyvrátily. Řešily se prý jen obchodní vztahy a vzájemná spolupráce, ne konkrétní finance.

Na konferenci měl svoje setkání i diskusní klub Valdai, což je diskusní platforma, která spojuje odborníky na historii, politiku, ekonomii a mezinárodní vztahy. Jeho letošním tématem byla „Vzájemná ekonomická závislost versus Politická izolace“ a mezi přednášejícími byl i náš bývalý prezident Václav Klaus (jeho projev si přečtěte ZDE) .

O klubu Valdai a jeho programu zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…