Nejen "šašek Kalousek“. V hnusném počasí rozehřál Zeman tisíc lidí i výbušným výkladem o Tibetu

01.04.2016 14:10

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se v rámci své návštěvy Královéhradeckého kraje sešel s občany na náměstí T. G. Masaryka ve Vrchlabí. I za pošmourného počasí přišlo podle mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka na tisíc lidí.

Nejen "šašek Kalousek“. V hnusném počasí rozehřál Zeman tisíc lidí i výbušným výkladem o Tibetu
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Královéhradecký kraj

„Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dámy a pánové, především vám chci poděkovat, že jste v tomto počasí přišli. Toto je minerálka, ne slivovice, ale hodil by se grog. Ale dali jste mně jen minerálku, pane starosto, a já si to budu pamatovat,“ řekl úvodem Zeman. 

„Čím déle politik mluví, tím méně času je pro diskuzi. Když kamkoliv politik přijede, tak má říci, co pro to město udělal, nebo se alespoň chystá udělat. Samozřejmě v rozsahu svých kompetencí,“ zmínil předtím, než se dostalo na debatu. „Před několika málo dny byly uzavřeny dohody, které se Vrchlabí, a nejen Vrchlabí, týkají. Tou první je dohoda, která zvyšuje export českých škodovek na čínský trh,“ podotkl prezident. Za potlesku poté zmínil, že je ve městě nízká nezaměstnanost, ale že mezi nezaměstnanými jsou i lidé, kteří nechtějí pracovat. Těm by se dle jeho názoru neměly vyplácet sociální dávky.

„Druhá a poslední věc se týká turistiky. Už dnes přijíždí do ČR asi 300 tisíc čínských turistů ročně. Utratí nejvíc. Ale mají tu nevýhodu, že se v každé zemi zdrží jen několik málo dní. Ale protože brána do Krkonoš samozřejmě vyžaduje, aby se rozvíjel turistický ruch, byly domluveny tři přímé letecké linky z Prahy do čínských měst. A to znamená, že i na vrchlabském náměstí a na krkonošském hřebenu uvidíte asijsky vypadající typy. A těch se nemusíte bát, nejsou to islámští teroristé,“ dodal a vyzval k debatě.

„Proč se necháte urážet od předsedy ODS Petra Fialy, TOP 09 Miroslava Kalouska a expředsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga?“ zeptala se první ze zúčastněných.

„Za prvé si myslím, že každý politik by měl mít tolik smyslu pro humor, že se nechá urážet. Protože každý politik v každé zemi je urážen. A pokud jde konkrétně o pana Kalouska... Až se budu chtít podívat na dobrého šaška, tak půjdu do cirkusu,“ řekl za smíchu a velkého potlesku prezident.

Druhý dotaz směřoval k tibetské vlajce, která vlála v rukách několika přítomných. „Vysvětlete, prosím, těm několika pomatencům, co se dělo v Tibetu,“ požádal jeden z diskutujích.

„Tibet byl před rokem 1951 takzvanou teokracií. To je pojem, který používal Tomáš Garrigue Masaryk a v podstatě znamená vládu kněží. V Tibetu byly stovky a stovky klášterů a v nich byli mniši a kněží. Říkalo se jim lámové. Pak byli ti vyšší, pančenlámové, a nejvyšší dalajláma. Tibet má průměrnou nadmořskou výšku čtyři tisíce metrů nad mořem,“ jal se vysvětlovat geografii a podmínky v Tibetu. „A teď si představte, že tam máte lidi, kteří musí pracovat na ty lámy. Ti se jen modlí. Nepracují. Zavedl se tam feudálně otrokářský systém, který byl založen na tom, že veškerý výdělek museli pracující odevzdávat těm lámům. A byly tam dost drastické tresty, které velmi připomínají arabské právo šaría,“ podotkl Zeman. „Nemám nic proti tomu, aby někdo vyvěšoval tibetskou vlajku. Ale měl by mít aspoň základní povědomí o tom, jak Tibet vypadal předtím, a neměl by si namlouvat, že to byla rozvinutá a prosperující demokracie,“ dodal.

Další z dotazů směřoval na nezávislost českých soudů. „Mnoho miliard odtéká a neřeší se to,“ uvedl jeden z občanů. „Místo filozofování uvedu jeden konkrétní případ. Moje vláda podala asi 2500 trestních oznámení, část z nich odložila policie, která také není úplně nezávislá a objektivní, část z nich nezahájili státní zástupci. A něco se dostalo k soudu,“ řekl prezident a vyprávěl o jednom podnikateli, který si půjčil miliardu korun od banky. Tu nesplatil a banka zkrachovala. O úspory dle hlavy státu přišli i drobní střadatelé. „A ten člověk se dostal před soud. Ten trval dlouho, jak u nás soudy trvají,“ podotkl a pokračoval tím, že podnikatel nebyl odsouzen, neboť podle rozsudku nešlo o úvěrový podvod, ale o chybný podnikatelský záměr. „Tady máte krásný příklad práce našich soudů. Nechci to zobecňovat, ale takových případů bylo hodně,“ řekl. 

Bratři Michalákovi. Obdobný případ i ve Vrchlabí?

A došlo i na bratry Michalákovy, jejichž případ je řešen v Norsku. Norská sociální služba Barnevernet umístila děti české matky Evy Michalákové do pěstounské péče. Ta si na jejich postup stěžuje, případ se však táhne roky. „U nás je podobný případ tady ve Vrchlabí, kdy jedna z matek přišla o dítě. Jak by se nám dalo pomoci?“ řekla vzlykající žena.

„My máme úřad na právní ochranu dětí. Je samozřejmě dobré se na tento úřad obrátit. A je samozřejmě možné se obrátit na mě, jako se obrátila paní Michaláková,“ odvětil Zeman. „Pokud jde o to Norsko, tak to teď přistoupilo k haagské smlouvě. Poslanecká sněmovna vyzvala prezidenta, vládu a další orgány, aby připravily smlouvu s Norským královstvím, která by zabránila takovýmto případům – i zpátky do minulosti. A protože vláda dva roky smlouvu nepřipravila, připravil jsem ji ve spolupráci s právníkem Hasenkopfem,“ dodal s tím, že doufá, že bude smlouva projednávána v Parlamentu. 

Jeden z dětských návštěvníků se zeptal na věk hlavy státu. „Dvakrát 36,“ odvětil za smíchu přítomných Zeman.

Dostane Klaus vyznamenání?

„Včera jsem se dozvěděla, že by měl dostat vyznamenání exprezident Václav Klaus. A já bych se chtěla zeptat, za co?“ otázala se jedna z přítomných diskutérek. „Já jsem se to dočetl také. A to v souvislosti s tím, že Senát a Poslanecká sněmovna začaly navrhovat osobnosti na vyznamenání. To dělají každý rok,“ sdělil Zeman a dodal, že prezident má výlučnou kompetenci, s kontrasignací premiéra, které návrhy akceptuje a které neakceptuje. „Jak víte, dosud jsem vyznamenával lidi, kteří za sebou měli hmatatelné a prospěšné výsledky. Loni jsem například z Královéhradeckého kraje vyznamenal pana Hlavatého z Juty,“ zmínil úspěšného podnikatele. „A může to být úspěšný lékař, herec, sportovec. Například Pavel Nedvěd dostal minulý rok vyznamenání. Moje kritérium je: Ohlédni se, co máš za sebou, a pokud jsi prospěl jiným lidem, nikoliv sobě, máš naději na vyznamenání,“ zmínil Zeman. „Když se nad mojí odpovědí zamyslíte, dostanete naprosto jasnou odpověď,“ dodal.

Následovala otázka na obnovitelné zdroje. „Letos má být vyplaceno 42 miliard korun,“ podotkl jeden z občanů. „Proti těm 42 miliardám jsem protestoval a dostal jsem odpověď: Když je nevyplatíme, tak se s námi budou soudit a na pokutách zaplatíme několikanásobně víc. Víte, že jsem odpůrcem ne obnovitelných zdrojů obecně, ale toho, aby se ty obnovitelné zdroje dotovaly. Proč máme platit za výrobu v solárních elektrárnách víc, než platíme za výrobu v elektrárnách jiného typu?“ podotkl v otázce s tím, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek tvrdí, že příslušnou notifikaci z Bruselu v nejbližší době dostane. Zmínil také expředsedu Strany zelených Martina Bursíka, který dle něj obnovitelné zdroje v tehdejší vládě podporoval.

A přišla řeč i na opětovnou kandidaturu. „V příštím roce zcela určitě nebudu kandidovat na prezidenta republiky. Příští rok je rok 2017 a mandát prezidenta končí až v roce 2018,“ řekl na špatně položenou otázku. „Definitivně se vyjádřím v březnu 2017, tedy rok před uplynutím pětiletého mandátu. A to z toho důvodu, že samozřejmě nevím, jestli si nevyjedu do Krkonoš, nenazuju běžky a neudělám totéž, co jsem udělal před 40 lety, když jsem celý krkonošský hřeben projel na běžkách za jeden den a skončil jsem v půl jedenácté v noci v Černém dole, kam už mě šla hledat horská služba. Ale protože jsem o čtyřicet let starší, tak až budu sjíždět ze Studničního vrchu, zlomím si obě nohy a sdělím národu, že prezident, který má zlomené obě nohy, nemůže kandidovat,“ zareagoval Zeman s úsměvem.

Poslední otázka směřovala k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. „Je pravda, že každá věc, kterou držíme v ruce, je z Číny. Ale je to pořád komunistický stát,“ upozornil na lidská práva v Číně další z diváků.

„Téměř každá věc, kterou máte v ruce, pochází z Číny. Někdy je to textil, někdy jsou to mobilní telefony. A já bych souhlasil s názorem, že porušování lidských práv je chybou. Položte si pouze jednoduchou otázkou: Co jsou to základní lidská práva? V každém případě je to právo na život. Takže v tom případě bychom neměli mít žádné vztahy se Saúdskou Arábií a s mnoha dalšími státy podobného typu. Pak je to právo na práci. To znamená, neměli bychom mít vztahy se zeměmi s vysokou nezaměstnaností, například se Španělskem, Řeckem či Portugalskem,“ jmenoval příklady Zeman. „Pak je to právo na slušnou životní úroveň. Takže bychom neměli mít vztahy například s Bangladéší. Je to právo mít střechu nad hlavou. A učeně se tomu říká tak, že lidská práva nejsou jen práva politická, ale jsou to i práva sociální a hospodářská. A ti, kdo redukují lidská práva jenom na práva politická, v zásadě říkají, že můžete hladoví a v otrhaných hadrech svobodně demonstrovat a potom se jít vyspat pod most,“ dodal prezident. 

„Nemyslím si, že bych upřednostňoval Čínu před Spojenými státy. Jak jste k tomu dospěl?“ zeptal se prezident tazatele, který poukazoval právě na to, že Zeman upřednostňuje Čínu před Západem. „Platila situace, kdy například americký velvyslanec se vyjadřoval kriticky k mé cestě do Moskvy, kde jsem se poklonil památce dvaceti milionů padlých ve druhé světové válce. Kdyby tehdy těch 20 milionů padlých nezemřelo, nebyli bychom na světě. A proto jsem řekl americkému velvyslanci, že má zavřené dveře do mé kanceláře. Zhruba totéž platilo o mé cestě do Číny, kde při boji proti japonskému fašismu zahynulo 27 milionů lidí. To není žádné upřednostňování Číny nebo Ruska, ale jen vyjádření úcty těm, kteří zemřeli, abychom my mohli žít,“ řekl Zeman za potlesku přítomných.

Hlava státu závěrem dostala dárek v podobě krkonošských produktů, mezi nimiž byla například Hořčovka. „Není to tedy lihu prosté,“ řekl starosta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…