Nejezděte do Francie. Podle zpravodajských služeb se blíží „francouzské 11. září“

28.08.2015 11:05

Francie se sotva stačila vzpamatovat z nedávného pokusu o teroristický útok na pravidelné vlakové lince do Paříže a už čelí dalším hrozbám. Zpravodajské služby hovoří o možných útocích podobných těm, které zasáhly 11. září 2001 Spojené státy.

Nejezděte do Francie. Podle zpravodajských služeb se blíží „francouzské 11. září“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Také tam byla pohřbena jeho redakční kolegyně Elsa Cayat

Před dalším teroristickým útokem varoval prezident François Hollande. Vycházel přitom z informací francouzské zpravodajské služby DGSI, která je obdobou známější britské MI5. Nejmenovaný zdroj sdělil deníku Le Canard Enchaîné, že se „blíží francouzské 11. září a zpravodajské služby plní jen roli pouhých diváků“. Další zdroj sdělil britskému deníku The Telegraph, že by mohl být teroristický útok realizován také prostřednictvím rakety cílené na civilní letadlo. „Letecké společnosti byly varovány před možným raketovým útokem. Piloti si ovšem nejsou jistí, jestli by v takovém případě zvládli provést úhybný manévr.“

Francouzská armáda podle informací britského deníku Daily Mail podniká kroky s cílem dostat opět pod kontrolu čtvrti ve větších městech, kde se soustředí větší množství „rozzlobených“ přistěhovalců čtvrté generace. Ti mají podle dalšího nejmenovaného zdroje poměrně snadný přístup ke zbraním a hrozí v jejich případě další radikalizace. „Čelíme vysoce organizované síti militantních islamistů, kteří se rozhodli vystupňovat svoji teroristickou kampaň na maximum,“ cituje deník zdroj ze zpravodajských služeb. Zpravodajci se také obávají toho, že mnoho těchto předměstí s vyšším počtem radikalizujících se přistěhovalců se nachází v blízkosti hlavního pařížského letiště v Roissy, což by mohlo vážně narušit bezpečnost cestujících.

Zpravodajské služby mají také informace, podle kterých bylo do Francie po pádu Kaddáfího režimu v Libyi do země převezeno tajně mnoho raketových systémů. Francie přitom nedávno přiznala, že před čtyřmi lety posílala libyjským povstalcům lehké zbraně. Ale francouzská média tvrdí, že šlo o zbraně těžší. Některé z nich se podle všeho dostaly do nepovolaných rukou islamistických radikálů. Ve Francii mezitím probíhá vyšetřování případu marockého střelce Ayouba El-Khazzani, který tvrdí, že neměl v plánu provést teroristický útok, ale pouze „obyčejnou loupež“. Pařížský prokurátor Francois Milins však na tiskové konferenci něco takového označil vzhledem k lahvím benzínu a mnoha palným zbraním objeveným v jeho batohu za naprostý nesmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…