Nejhorší zpráva, kterou si umíte představit: Vědci tvrdí, že za pár let prostě nebudete potřeba. A mají přirovnání

28.05.2015 14:31

Na CGP Grey, kanálu YouTube, je video, které nás informuje o budoucí zbytečnosti lidské práce. Nejedná se o vtip, pouze o čistá fakta. Automatizace pokročila do fáze, kdy za pár let nebudou lidé schopni najít pracovní uplatnění. A žádný titul, kreativní mysl, ani kontakty vám v tom nepomohou. Informovaly Britské listy.

Nejhorší zpráva, kterou si umíte představit: Vědci tvrdí, že za pár let prostě nebudete potřeba. A mají přirovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Nastává situace, kdy dnešní mladá generace ve svém pohodlí zaspala dobu. Technologie jsou stále levnější a stále dostupnější a zahrnout technologie do výrobního procesu chce vlastně každá firma. Odpadne tak lidská práce, lidské chyby, lidská pracovní místa a firmám hromada výdajů.

CGP Grey je kanál YouTube, který vydává objevná, vzdělávací a hlavně popisná videa. Trvají do 15 minut, jsou jednoduchá k pochopení, zábavná, v angličtině velmi dobře srozumitelné i začátečníkům. Jedno z jejich videí je věnováno automatizaci společnosti, která se promítá do všech odvětví.

Na úvod videa se autor ptá, co s námi bude, až se automatizace společnosti posune ještě trochu dál, než je nyní. Spousta lidí si řekne, že to není jejich problém, že jsou specializovaní, kreativní, profesionální, jejich práci jim nikdo nevezme. A takhle si to podle videa říkali na začátku 20. století i koně.

Celý text zde

Celé video zde

To tak jeden kůň řekne druhému: „Ta auta, co teďka vymysleli, ta nám můžou vzít práci.“ Druhý na to reaguje „Ale když nám ji vezmou, tak vzniknou nové práce, které zaplácnou místo po těch starých, práce bude pořád.“ Jenže to není pravda. Dříve se jezdilo na koních do války, tahali těžké náklady, fungovali jako dopravní prostředek. Dnes vidíte koně maximálně na přehlídce, jak na něm jede policista nebo táhne kočár centrem města. „Neexistuje pravidlo, které tvrdí, že lepší technologie utvoří lepší práce pro koně. Ale když vyměníme slovo ‚kůň‘ za slovo ‚člověk‘, najednou si myslíme, že to dává smysl. Ale není to pravda,“ říká autor videa.

Když se totiž podíváme na rozložení prací, ty nově vzniklé, díky moderním technologiím, pořád nedokáží zaplácnout díry po těch starých. Nové práce jsou jen minimem v celkovém součtu zaměstnání. Nejvíce zastoupeným odvětvím na planetě je doprava. Jenže dnes už letadla létají na autopilota, ve skladech jsou robotická vozítka. Kam půjdou všichni ti lidi, kteří celý život jezdí kamionem, když se ten kamion odveze sám, rychleji, lépe a levněji?

Google už dávno testuje auta, která se řídí sama, jsou tak bezpečnější, šetří lidem peníze i životy. Existují firmy, které mají plně automatické výrobní linky. Jejich stroje sami komunikují s jejich ostatními stroji, všechno jede jako po másle, nikdo se nezraní, nikdo neudělá chybu a nikoho není třeba platit. Jen elektřinu. A jestli si myslíte, že studium práv vás od vyhazovu zachrání, jste vedle. Dnes i právní firmy používají software, který udělá bezchybně za pár hodin to, co by člověku trvalo týden beze spánku jen o kávě. Dokonce i v lékařství jsou stroje, které umí stanovit diagnózu lépe než ledajaký doktor. Protože mají větší „mozkovou kapacitu“.

Ve zkratce se dostáváme do doby, kdy většina z nás bude nezaměstnatelná. A nebude to naše chyba. Situace je taková, že nejde o to, kam se dostaneme za 10 let. Jde o to, kam jsme se dostali za posledních 20 let. Dnes jsou roboti, co zastanou vaši práci, roboti co vám udělají kávu, co vám namalují obraz, co vám napíšou článek do novin. A jejich práce stojí pouze elektřinu. Jediné, co s tím můžeme dělat, je si uvědomit tuhle situaci. Neusnout na vavřínech, přestat vysedávat na Facebooku a doufat, že se nám podaří vymyslet nějaké kloudné řešení.

Společnost se snaží produkovat čím dál víc za čím dál míň. Co se stane ve chvíli, kdy lidé nebudou mít práci a nebudou schopni si nic koupit? Kam půjde ten přebytek? Co pro to my, kterých se to týká, můžeme udělat? Autor článku nabádá dnešní mladou generaci, aby se zamyslela nad tím, jak dnes svět funguje. Proč jsou bohatí bohatší a chudí ještě chudší a co s tím udělat. „Je třeba změnit distribuci bohatství, abyste v takovém světě byli schopni přežít,“ apeluje autor článku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…