Nejlépe hodnocené strany jsou ANO a ČSSD. Toto vše se lidem na nich líbí

22.10.2014 16:57

Mezi stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně lidé nejlépe vnímají hnutí ANO, které získalo 58 procent příznivých hodnocení. Těsně za ním skončila ČSSD. U zbývajících pěti stran převažuje negativní hodnocení občanů nad pozitivním, přičemž vůbec nejhorší má ODS. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejlépe hodnocené strany jsou ANO a ČSSD. Toto vše se lidem na nich líbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

V počtu příznivých hodnocení sociální demokraté zaostávají za ANO o sedm procent. Následují KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie, které pozitivně vnímá kolem 30 procent lidí. Přes 50 procent občanů je však hodnotí nepříznivě. Další stranu v pořadí, TOP 09, kladně vnímá 27 procent oslovených, 65 procent lidí má opačný názor. Podobné je to i u komunistů, na které má kladný názor čtvrtina občanů a záporný dvě třetiny. K ODS zaujímá pozitivní postoj 16 procent Čechů, zatímco přes tři čtvrtiny lidí kritický.

Pro většinu lidí je ANO zárukou právního řádu

To, že je ANO zárukou právního řádu a bezpečnosti občanů, si myslí 51 procent lidí. Stejný podíl občanů totéž říká o sociální demokracii. V dalších oblastech lidé hodnotili ANO nejlépe ze všech, 71 procent lidí uvedlo, že má výrazné politické osobnosti, podle 61 procent má ekonomický program umožňující hospodářský růst a podle 54 procent dokáže obhajovat zájmy Česka v zahraničí. Sociální demokraté u těchto otázek získali zhruba o deset procent méně souhlasných odpovědí.

V případě lidovců u všech zkoumaných charakteristik podle CVVM převážil nesouhlas nad souhlasem, nejlépe strana dopadla v případě toho, jestli je zárukou právního řádu a bezpečnosti občanů. S tím souhlasilo 36 procent, 43 procent nikoli. U TOP 09 lidé nejlépe vnímají to, zda má výrazné politické osobnosti. Devětapadesát procent občanů tvrdí, že ano, 30 procent tvrdí ne. Také u Úsvitu převažuje souhlas nad nesouhlasem s tím, že má výrazné politické osobnosti.

U zkoumaných charakteristik komunistů a občanských demokratů jednoznačně převážil nesouhlas. Relativně nejméně nesouhlasných odpovědí dostaly tyto strany u toho, zda mají výrazné politické osobnosti. S tímto tvrzení souhlasí zhruba třetina dotázaných a přibližně polovina nesouhlasí.

Z hlediska stranických preferencí nejlépe vnímají strany ti, kteří by je podpořili i ve volbách. ANO je však hodnoceno převážně pozitivně i u příznivců jiných s výjimkou komunistů, u kterých převážilo kritické hodnocení, a ODS, kde byly podíly vyrovnané, uvedli autoři průzkumu.

CVVM provedlo průzkum v první polovině září mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…