Nejlepší jsou u nás základní školy, nejhorší učiliště, věří lidé

07.10.2013 16:06

Nejlepší úroveň vzdělávání poskytují podle Čechů základní školy a gymnázia, naopak nejkritičtější je veřejnost k odborným učilištím. O dobré kvalitě výuky na základních školách je přesvědčeno 72 procent lidí a 70 procent si totéž myslí o gymnáziích. Vysokoškolskou výuku kladně hodnotí tři pětiny Čechů. Jen pětina lidí je však ochotna platit školné na veřejných vysokých školách. Plyne to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejlepší jsou u nás základní školy, nejhorší učiliště, věří lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Počet lidí, kteří mají kladné mínění o kvalitě vzdělání na základních školách, se proti loňskému průzkumu zvýšil o pět procentních bodů. U gymnázií, které byly loni nejlépe hodnoceným typem škol, se výsledek téměř nezměnil. O pět bodů stoupl i počet pozitivních hodnocení středních odborných škol s maturitou. Kladné mínění má o nich v současné době 62 procent veřejnosti. Střední odborná učiliště chválí 53 procent občanů, což je o šest bodů více než loni. Naopak vysoké školy v porovnání s loňským rokem dostaly o pět bodů méně pozitivních hodnocení.

Školné na vysokých školách se lidem nelíbí

Téměř dvě třetiny Čechů jsou přitom přesvědčeny o tom, že každý člověk v Česku může dosáhnout vzdělání, které odpovídá jeho schopnostem. V porovnání s loňským zjištěním je souhlasných odpovědí o pět procentních bodů více.

Naproti tomu k otázce případného placení školného na veřejných vysokých školách se veřejnosti staví spíš odmítavě. Pro placení školného je "určitě" pět procent lidí a dalších 15 procent "spíše". Čtyřiasedmdesát procent s ním nesouhlasí. "Od roku 2009, kdy podpora školného dosahovala 29 procent, došlo k postupnému poklesu této menšinové podpory," uvedli autoři průzkumu a doplnili, že relativně vyšší podporu má zavedení školného mezi občany s dobrou životní úrovní, vysokoškoláky, Pražany a voliči ODS.

CVVM provedlo průzkum ve dnech od 9. do 16. září mezi tisícovkou lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…