Nejmladší z rodu Le Penů se pěkně rozjela. Neziskovkáři a lidskoprávní aktivisté jen koukali

25.10.2016 21:05

Neteř šéfky Národní fronty Marine Le Penové Marion se ostře pustila do vlády kvůli její přistěhovalecké politice. Konkrétně kabinet premiéra Manuela Vallse kritizuje za to, že údajně dává přednost uprchlíkům před potřebnými občany Francie.

Nejmladší z rodu Le Penů se pěkně rozjela. Neziskovkáři a lidskoprávní aktivisté jen koukali
Foto: Blandine Le Cain / Wikimedia Commons
Popisek: Marine Le Pen se svým otcem Jeanem-Maríou Le Penem v Paříži (2012)

Marion Le Penová promluvila na protestním shromáždění v jihofrancouzském městečku La Tour-d’Aigues, kde žije asi 1 200 obyvatel. Nejméně sto z nich zde vystoupilo proti snahám přemístit do sousedního města Grambois asi šedesát osob z uprchlického tábora Džungle, který od pondělí bourají buldozery. „Evropské vlády své obyvatele zahlcují propagandou, protože většina lidí pobývajících v Džungli nejsou uprchlíci ze Sýrie a Iráku,“ uvedla Le Penová.

Šestadvacetiletá poslankyně za region Vaucluse dále zmínila, že s příchozími uprchlíky se zachází lépe než s obyčejnými chudými Francouzi, a ti tak mají k dispozici bydlení i práci přednostně. „Považuji to za neuvěřitelně nespravedlivé vůči dvaceti procentům Francouzů z regionu Vaucluse, kteří žijí pod hranicí chudoby. Vláda navíc svůj záměr přemístit sem uprchlíky s místními úřady ani předem nekonzultovala,“ konstatovala vnučka zakladatele Národní fronty.

Výše uvedené podle Le Penové vyústilo ve ztrátu suverenity francouzských regionů, za což nesou zodpovědnost „cynismus, snaha o opětovné zvolení a neschopnost současné vlády i prezidenta“. Přímo na protestním shromáždění o sobě dávali vědět také zástupci neziskových organizací i samosprávy, kteří naopak příchod uprchlíků vítají. „Máme povinnost jim nabídnout důstojné životní podmínky. Není spravedlivé, aby na svých bedrech nesli veškerou bídu světa,“ řekl levicový starosta Gramobis Alain Feretti.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Lidskoprávní aktivisté mimo jiné skandovali „solidaritu s uprchlíky“ a hlasitým pískotem a nesouhlasnými výkřiky se snažili vystoupení Le Penové všemožně narušovat. Charismatická blondýna se však nenechala vyvést z konceptu a na své kritiky promptně reagovala. „Tato uskupení nemají mandát a nikoho nezastupují. Jejich význam je přímo úměrný tomu, jakou získávají podporu v průzkumech veřejného mínění,“ vyjádřila se Le Penová.

Podle Le Penové není vstřícný postoj k obyvatelům uprchlického tábora v Calais namístě, protože většina z nich se do Francie dostala ilegálně. „Hovoříme tady o ilegálních přistěhovalcích, kteří porušili naše zákony a zneužili laxnost při ochraně hranic dalších států Evropy. Stalo se to díky otevřené nové trase převaděčů, po které se k nám dostávají lidé bez práva překročit hranice naší země,“ konstatovala jedna z nejmladších poslankyň francouzského parlamentu.

Marion Le Penová je sice, stejně jako její děda a teta, mainstreamovými médii označována za populistku a představitelku krajní pravice, nicméně i britský deník Express uznává, že na jejích slovech je mnoho pravdy. „Le Penová se nemýlí, když říká, že většinu obyvatelstva uprchlického tábora v Calais netvoří váleční uprchlíci ze Sýrie a Iráku. Asi ze 43 % jsou to Súdánci, 33 % tvoří Afghánci, 9 % Eritrejci, 7 % Pákistánci a jen v jednom procentu případů jde o Syřany a Iráčany,“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…