Nejmocnější český europoslanec se vyjádřil: Krev uprchlíků ulpí i na TV Prima a jejích redaktorech!

03.06.2016 6:50

Předseda právního výboru Evropského parlamentu a vysokoškolský učitel Pavel Svoboda (KDU-ČSL) se rozhodl říct svůj názor na kauzu kolem televize Prima. Pokud je totiž pravda, s čím přišel web Hlídacípes.org, nelze postupovat jinak než podle příslušných zákonů.

Nejmocnější český europoslanec se vyjádřil: Krev uprchlíků ulpí i na TV Prima a jejích redaktorech!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda na besedě ve Valašském Meziříčí

Svoboda, kterého web Politico.eu nedávno ohodnotil jako 21. nejmocnější osobu Evropského parlamentu, se na svém blogu na Aktuálně.cz přidal do debat o současném dění kolem TV Prima a jeho názor je jasný. Máme zákony, tak se podle nich řiďme.

„Z různých zákonů si můžeme dát dohromady jakousi společenskou smlouvu, kterou jsme jako občané uzavřeli s médii,“ míní Svoboda. „Jejich nepředpojatost, férovost a nestrannost nám pomáhají správně vyhodnotit rizika.“ To dává médiím zvláštní práva, zároveň však i zvláštní zodpovědnost, kterou musejí obzvlášť ctít v dnešní době „nadbytku informací“.

„Majitel TV Prima nadiktoval svým zaměstnancům, že o migraci je třeba informovat jen negativně. Nařídil jim tedy, aby informovali neobjektivně o nejdiskutovanějším tématu současnosti,“ uvádí Svoboda s tím, že se tak dopustil šíření paniky a nenávisti. Někteří novináři odešli, jiní však zůstali a měli by si sáhnout do svědomí.

Svoboda připomíná jeden z nejčastějších argumentů veřejnosti, který zní, že po migrantech chceme dodržovat naše právo. „Tak teď začněme sami u sebe, vyšetřeme a sankcionujme TV Prima podle práva a s přihlédnutím k tomu, že manipulovala veřejným míněním u nejdiskutovanějšího tématu,“ píše a dodává, že pokud tak neučiníme, nemáme právo vynucovat si dodržování vlastních práv od jiných.

Svůj názor zdůvodňuje tím, že TV Prima svým „negativním informováním“ již dříve o iráckých uprchlících přispěla „ke hloupému rozhodnutí ministra Chovance o zastavení tohoto projektu“. A to i když bylo všechno podle zákonů a šlo o prověřené uprchlíky, kteří nepředstavovali žádné riziko.

„Neznám osud těch vrácených ani těch nevpuštěných, ale pokud se jim něco stalo či stane, pak jejich krev ulpí i na TV Prima a na jednotlivých redaktorech. Blahopřeji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…