Nejnovější informace o vyšetřování pádu malajsijského letadla na Ukrajině. Podívejte se na video

01.04.2015 10:52

Nizozemský server nrc.nl přináší aktuální informace o vyšetřování pádu civilního malajsijského letadla vloni v červenci na východní Ukrajině, při kterém zemřelo všech 298 pasažérů. Podle serveru nyní pracují vyšetřovatelé především s verzí, že letadlo sestřelili separatisté pomocí raketového systému Buk.

Nejnovější informace o vyšetřování pádu malajsijského letadla na Ukrajině. Podívejte se na video
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Mezinárodní vyšetřovací tým pověřený zkoumáním okolností, za kterých došlo k tragédii, zveřejnil nové jedenáctiminutové video, na kterém je popisován poslední vývoj spolupráce mezi policií a státními zástupci z Belgie, Austrálie, Ukrajiny, Malajsie a Nizozemí. Vyšetřovací tým nyní hledá svědky, kteří by mohli poskytnout více informací o přepravě raketového systému Buk skupinou separatistů nazývaných Bibliotekar. Členové mezinárodního expertního týmu poukazují na to, že byl tento raketový systém několikrát spatřen před i po leteckém neštěstí. Údajně byl převážen v kamionu značky Volvo. Během onoho 17. července byl dovezen do města Torez, tedy nedaleko od místa nehody.

Několik hodin po pádu letadla diskutovali povstalci dle odposlechů ukrajinské zpravodajské služby o tom, kam by měli raketový systém Buk přemístit. „Čeká na kontrolním stanovišti,“ měl údajně prohlásit jeden z povstalců. Někteří kritici však tvrdí, že tento záznam mohl být zfalšován. Nizozemský státní zástupce je přesvědčen, že audiozáznam je pravý. Z jednoho zachyceného telefonického rozhovoru z 18. července vyplývá, že rakety byly již tou dobou zpátky v Rusku. Povstalci hovoří o tom, že v den nehody tam byl „velký nepořádek“. V dalším telefonickém rozhovoru, uskutečněném o dvacet minut později, se mluví o katastrofě a o tom, že další kamion odjíždí do Ruska.

text v angličtině i s videem máte k dispozici ZDE

Nizozemský státní zástupce zdůrazňuje, že i přes zveřejnění posledních informací stále neexistuje pádný důkaz, který by pád letadla objasňoval. „Na nějaké konkrétní závěry je zatím příliš brzy,“ dodává. Vyšetřovací tým podle informací holandského internetového serveru zkoumá i další možný scénář, podle kterého se let MH17 stal terčem útoku ze vzduchu. Další dva scénáře, teroristický útok a technické selhání, byly vyloučeny. Jak již bylo zmíněno výše, mezinárodní vyšetřovací tým nyní shání svědky, kteří by mohli vnést do případu nové informace týkající se převozu raketového systému Buk přes ukrajinsko-ruské hranice. V případě, že se obávají o svoji bezpečnost, mohou dle informací serveru www.jitmh17.com vypovídat také anonymně.

Od začátku vyšetřování byl právě raketový útok zmiňován jako nejpravděpodobnější příčina leteckého neštěstí. Dle některých zdrojů byla v době nehody zaregistrována elektronická komunikace mezi raketou a raketometem. Vyšetřovací tým Bellingcat navíc našel stopy, které po sobě zanechal ruský nosič raket. Nizozemský novinář Jeroen Akkermans, který pracuje pro nizozemské vysílání společnosti RTL, na místě leteckého neštěstí našel drobné úlomky, které prokazují přítomnost raketového systému Buk. Nalezený kus kovu pravděpodobně pochází z hlavice rakety Buk.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …