Nejnovější průzkum: Většina Čechů míní, že politiky názory lidí nezajímají

22.03.2016 13:22

Naprostá většina Čechů míní, že politiky nezajímají názory lidí. Jen 12 procent dotázaných je přesvědčeno, že většina politiků přikládá názorům občanů váhu. Více než 80 procent Čechů se pak domnívá, že se o názory lidí zajímá jen menšina nebo dokonce vůbec žádný z politiků. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nezájem ze strany politiků pociťují občané dlouhodobě.

Nejnovější průzkum: Většina Čechů míní, že politiky názory lidí nezajímají
Foto: David Hora
Popisek: Setkání s prezidentem v Táboře se zúčastnily stovky lidí

Optimističtěji se na zájem politiků o mínění občanů dívají příznivci pravice a ti, kteří svoji životní úroveň hodnotí jako dobrou. Přesvědčení, že se o jejich názory nezajímá nikdo z politiků, je častější u lidí, kteří nechtějí přijít k volbám, nejsou spokojeni s fungováním demokracie a kteří si myslí, že je jedno, zda funguje demokratický nebo nedemokratický režim.

Tři pětiny Čechů míní, že se mohou otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnosti. Ovlivnit řešení problémů ve své obci nebo městě je možné podle 41 procent lidí. Zhruba třetina lidí se domnívá, že může dosáhnout svých oprávněných požadavků. Pouze 11 procent Čechů ale vnímá reálnou možnost ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni.

Možnosti ovlivňovat veřejnou sféru lépe hodnotili lidé, kteří považují životní úroveň své domácnosti za dobrou, lidé s vysokoškolským vzděláním a příznivci pravice. Možnost ovlivnit řešení problémů ve své obci či městě lépe hodnotili obyvatelé malých měst a obcí. Naopak skeptičtější odpovědi uváděli dotázaní starší 60 let.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 15. února a zúčastnilo se ho 1080 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…