Nejnovější výzkum preferencí předvídá, že v Praze vyhraje TOP 09

29.08.2014 12:38

Opětovné vítězství v komunálních volbách v Praze předvídá TOP 09 výzkum volebních preferencí, který probíhal od 1. do 18. srpna v rámci projektu Phoenix. Ve výzkumu získala TOP 09 v celkovém součtu podporu 28,9 procenta respondentů. Z toho 18,8 procenta činily preference a 10,1 procenta pak teoretický potenciál.

Nejnovější výzkum preferencí předvídá, že v Praze vyhraje TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

„Volební potenciál nám ukazuje, jak by voliči volili, pokud by měli dvě možnosti. Vzhledem k tomu, že se zpravidla rozhodují těsně před volbami, jsou potenciálními voliči obou stran. Přičemž první volbou ukáží své preference, tedy koho by volili v současnou chvíli. Druhou volbou ukáží potenciální strany. Potenciál tedy ukáže nejširší možnou podporu stran,“ vysvětlili autoři průzkumu.

Celý průzkum ZDE.

Druhé místo výzkum přisuzuje trojkoalici SZ - KDU-ČSL a hnutí STAN. Ta by v celkovém souhrnu dosáhla 21,4 procenta. Babišovo hnutí ANO by překvapivě získalo až třetí místo s celkovými 14,5 procenty. Zřejmě doplatilo na dlouhodobé problémy při hledání volebního lídra své kandidátky. Obdobné preference zjistil výzkum v případě sociálních a občanských demokratů. „Sociální demokracie dosáhla celkových 12,8 procenta (z toho 10,2 procenta v preferencích a 2,6 procenta potenciálu). Pražští občanští demokraté získali rovných 10 procent (8,2 procenta preferencí a 1,8 procenta potenciálu),“ uvedli autoři výzkumu.

Zatím to vypadá na nízkou volební účast

Zúčastnit se podzimních komunálních voleb je v tuto chvíli pevně rozhodnuto jen 31,8 procenta pražských voličů. Poslední skutečná voličská účast v roce 2010 v pražských komunálních volbách činila 44,4 procenta.

Volební výzkum se uskutečnil v rámci projektu Phoenix research on-line ve dnech 1. 8. - 18. 8. na vzorku 3 998 dotázaných. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…