Nejsem žádný Hujer, abych nosil na Hrad uzeniny, čertil se u Drtinové Zaorálek

23.01.2014 19:45

Už druhý den pokračuje setkávání budoucích ministrů s prezidentem Milošem Zemanem. Kandidát na ministra zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek se s ním setká mezi posledními. V pořadu Interview Daniely Drtinové ale odmítl, že by se jednalo o skrytou symboliku. Proslýchalo se totiž, že právě vůči Zaorálkovi by mohl mít Zeman výhrady.

Nejsem žádný Hujer, abych nosil na Hrad uzeniny, čertil se u Drtinové Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek vysvětlil, že pozdější schůzka se Zemanem je způsobená pouze tím, že dříve on sám neměl čas a žádné osobní vztahy v tom tedy roli nehrají. Neočekává ani, že by mohly nastat nějaké komplikace v souvislosti s jeho jmenováním ministrem. „Vždyť se už všude šušká, že vláda bude v příštím týdnu jmenována,“ podotkl.

Kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL dorazil na Hrad s velkým dárkovým balíkem s uzeninami a mléčnými výrobky. „Já jsem se nikdy nechoval jako Hujer. Připadá mi to infantilní,“ odmítl Zaorálek možnost, že by také chystal pro prezidenta nějaký dárek. Zdůraznil, že přece tyto schůzky nemají být společenské dýchánky plné přezkušování.

„Tahle země potřebuje vládu. Mně se zdá, že ten oddychový tón a infantilizace politiky škodí,“ dodal. Co se týče jeho budoucího rezortu, byl by dle svých slov rád za jeho změnu. Prozradil také, že by v roli prvního náměstka uvítal politologa Petra Druláka.

Základem kvalitní zahraniční politiky je podle jeho názoru jednota. Pokud prý ta nebude, nebude ani žádná zahraniční politika. „Osobní vztahy jsou důležité i v politice, ale je potřeba se nad ně povznést, nebo si je vyjasnit. Musíme se dohodnout a táhnout za jeden provaz. Pokud se nespojíme, pánbůh s námi,“ pronesl Zaorálek.

S Klausem se spolupracovalo špatně

Zavzpomínal na bývalého prezidenta Václava Klause, s nímž bylo prý velice těžké jednat, protože každý zastával opačný postoj. Zmínil v této souvislosti oběd se srbským prezidentem, během něhož se Zaorálek a Klaus vůbec neshodli na svém pohledu na Evropskou unii. „Tehdejší prezident se vůbec nebál toho, že by vše mohlo krachnout. Rozdíl mezi naším vnímáním byl propastný,“ uvedl.

Budoucí spolupráci se Zemanem vidí optimisticky. Například v otázce vstupu do eurozóny se oba shodnou, Zaorálek proto věří, že by v něm mohl nalézt silného spojence pro uplatnění svých cílů v zahraniční politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…