Nejslabší voličské jádro má Babiš. Nejlépe jsou na tom komunisté a lidovci

16.10.2015 16:16

Vazby českých voličů na strany, s nimiž sympatizují, se v posledních letech podle průzkumu CVVM upevnily. Ze šesti velkých sněmovních stran mají nejslabší vazbu ke svému hnutí voliči ANO, nejpevnější voličské jádro mají nadále KSČM a KDU-ČSL.

Nejslabší voličské jádro má Babiš. Nejlépe jsou na tom komunisté a lidovci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před volebními místnostmi stojí obrovské fronty

Spíše silný vztah k ODS, ČSSD i TOP 09 deklarovaly zhruba tři pětiny potenciálních voličů, zatímco v případě ANO to bylo 57 procent voličů, u KSČM 71 procent a u KDU-ČSL 69 procent voličů. "Současná síla vazby mezi voliči a stranami tak odpovídá situaci v polovině 90. let," uvedlo CVVM.

Nejméně přesvědčených přívrženců (pět procent) má podle průzkumu TOP 09, nejvíce lidovci (31 procent). V případě ODS se jejich počet v posledních letech snížil podle CVVM na desetinu. Podobně je na tom se svými pevnými příznivci i ČSSD (11 procent). ANO jich má devět procent, KSČM 29 procent.

TOP 09 má v porovnání s ostatními stranami nejsilnější zázemí ve voličích, kteří se stranou většinou souhlasí (58 procent), nejméně početný je v tomto směru tábor příznivců KDU-ČSL (38 procent). Obě strany jsou ale vybírány častěji než ostatní kvůli tomu, že nejméně vadí (shodně 18 procent). Toto zdůvodnění použila naopak jen desetina příznivců sociální demokracie

Téměř všeobecně se dotázaní shodovali na tom, že důvodem jejich volby je identifikace se stranickým programem (90 procent), důvěra ke stranickým lídrům (89 procent) a blízkost ideového zaměření strany (85 procent). Necelé tři čtvrtiny respondentů (73 procent) označily za důvod volby to, že strana je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Nejméně důležitým faktorem byla účast na stranickém životě (deset procent).

U KSČM její přívrženci zdůrazňovali vyhovující program, blízké zaměření a kontakt s občany. KDU-ČSL je svým lidem blízká hlavně celkovým ideovým zaměřením. Stoupenci ČSSD patří ve vztahu ke své straně k průměrně pevně ukotveným s poněkud silnějším důrazem na program a kontakt s občany. Příznivci ANO zase výrazněji důvěřují stranickým lídrům. Vazbu voličů k TOP 09 a ODS označilo CVVM za spíše slabší. Podprůměrně zdůrazňovali zejména důvěru ve stranické představitele, dosavadní činnost strany i její kontakt s občany.

Průzkum provedlo CVVM od 7. do 14 září mezi 994 respondenty.

Postoje voličů ke straně, které by dali hlas ve volbách (v procentech):

 

Přesvědčený přívrženec

Většinou se stranou souhlasí

V mnohém má jiný názor

Strana mu vadí nejméně

Silná/slabá vazba

průměr

15

47

23

15

62/38

ČSSD

11

51

28

10

62/38

ANO

9

48

27

16

57/43

KSČM

29

42

12

16

71/28

TOP 09

5

58

16

18

63/34

KDU-ČSL

31

38

13

18

69/31

ODS

10

51

24

15

61/39


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…