Jen plevel roste rychle a my nejsme rychlokvašky, tvrdí SPOZ. Ví ale, kde něco hrozí

12.10.2013 21:00

Poměrně silnou sestavu nasazuje do předčasných parlamentních voleb Strana práv občanů - zemanovci v Libereckém kraji. Lídrem je stogólový exkanonýr Slovanu Liberec Jan Nezmar, záda mu kryje bývalý hejtman Stanislav Eichler. Trojkou je krajský předseda Jaroslav Masopust, své voliče bude jistě mít i primář jablonecké nemocnice Ivo Jörg.

Jen plevel roste rychle a my nejsme rychlokvašky, tvrdí SPOZ. Ví ale, kde něco hrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V pražském TOP hotelu se konal sjezd SPOZ

Z páté pozice jim zaduje na saxofon Felix Slováček. „Za úspěch budeme považovat zisk sedmi až deseti procent a jeden mandát poslance,“ konstatoval Stanislav Eichler na tiskové konferenci, kterou v pondělí odstartovala SPOZ svoji předvolební kampaň.

Zemanovci mají v Libereckém kraji 160 členů v 15 místních organizacích. „Rosteme pomalu, ale jistě. Důvod je prozaický. Co roste rychle, je většinou plevel, který brzy zahyne. Pomalu roste strom. Ten má budoucnost a může se o něco opřít,“ poeticky vysvětlil vývoj SPOZ v Libereckém kraji Jaroslav Masopust, trojka kandidátky a krajský předseda strany.

O zdravotnictví se rozsáhle rozhovořil Ivo Jörg, který kritizoval novou úhradovou vyhlášku, kvůli níž většina nemocnic v regionu musí pojišťovnám vracet desítky milionů korun. „Situace je alarmující. Pokud by stále fungovala minulá vláda, hrozila by plíživá privatizace nemocnic,“ domníval se.

Do zdravotnictví se dává málo peněz

V současné době mají velké finanční problémy české nemocnice. Některé se dostaly do mnohamilionového minusu. Jsou však i čestné výjimky, jako je nemocnice jablonecká. V ní je primářem interny Ivo Jörg, čtyřka kandidátky zemanovců. „V České republice dáváme do zdravotnictví 7,3 procenta HDP, což je v rámci Evropské unie jedna z nejnižších částek,“ upozornil. I na Slovensku do zdravotnictví podle něj putuje více peněz, nemluvě třeba o Německu.

„Přesto je naše zdravotnictví na velmi solidní evropské úrovni a v některých oborech dosahujeme zcela špičkových a mimořádných kvalit. Například péče o pacienty s infarktem myokardu, její rychlost a dostupnost je na úplné špičce světové úrovně. Podobně se nám rozbíhá péče o mrtvice, o mozkové příhody. Vzniklá iktová centra dávají lidem mnohem větší naději, aby mozkovou příhodu překonali s mnohem lepším výsledkem než v minulosti,“ objasnil primář interny jablonecké nemocnice.

Úhradová vyhláška je nastavená chybně

Diskutovaná úhradová vyhláška byla podle něj nastavená chybně. „Většina nemocnic v našem regionu musí vracet pojišťovnám částky přesahující několik desítek milionů,“ upřesnil. Což se netýká jeho domovské jablonecké nemocnice. Podle Jörga jde však o příznivou shodu okolností. „Tím, že se redukuje péče v okolních nemocnicích, v tanvaldské, semilské a turnovské, pacienti z těchto oblastí se stahují do jablonecké nemocnice a intenzita péče výrazně narůstá. Přesahuje běžné průměry v České republice,“ vysvětlil důvody dobré finanční situace Městské nemocnice Jablonec.

Hrozila plíživá privatizace zdravotnických zařízení

„Situace je alarmující. Úhradová vyhláška by v případě, že by stále vládla minulá vláda, mohla vést k tomu, že zřizovatelé už by si nevěděli rady s financováním nemocnic a ty by převzaly podnikatelské subjekty a časem by je odkoupily. Jednalo by se tak o plíživou privatizaci zdravotnických zařízení,“ odhalil Jörg.

Což je v rozporu s programem zemanovců. „Chceme, aby naše zdravotnictví fungovalo na principu neziskových státních nemocnic. Nejde  o žádnou výjimku v Evropě, v Rakousku je 85 procent nemocnic státních, veřejných a neziskových,“ upozornil jablonecký lékař.

Nejsme rychlokvaška. Kdo roste rychle, je plevel

Zemanovci mají v Libereckém kraji 160 členů v 15 místních organizacích. „Rosteme pomalu, ale jistě. Důvod je prozaický. Co roste rychle, je většinou plevel, který brzy zahyne. Pomalu roste strom. Ten má budoucnost a může se o něco opřít,“ poeticky vysvětlil vývoj SPOZ v Libereckém kraji Jaroslav Masopust, trojka kandidátky a krajský předseda strany.

ČSSD už o mě neměla zájem. Tak jsem přestoupil jinam, vysvětlil exhejtman

Zemanovci se považují za stranu pohybující se na politickém spektru od středu doleva. „Co se týče koalic, bude záležet na tom, kdo bude respektovat náš volební program. Za úspěch ve volbách považuju jeden poslanecký mandát, sedm až deset procent,“ objasnil Stanislav Eichler, který je členem hnutí Pro sport a zdraví.

V letech 2008 až 2012 byl hejtmanem Libereckého kraje za ČSSD. Proč už u sociálních demokratů není? „Sociální demokracie v Libereckém kraji dávala najevo, že o mé služby nestojí. Protože jsem otevřeně dával najevo některé názory, což příliš nehrálo do not vedení krajské organizace. A je to jako ve sportu. Pokud o vás v jednom oddíle není zájem, můžete dosáhnout ještě větších úspěchů v oddíle jiném,“ zdůraznil exhejtman.

Za zemanovce kandiduju i díky referendu, říká Nezmar

V Liberci se v pátek konalo první liberecké referendum. Tento prvek přímé demokracie mají zemanovci ve svém programu na jednom z čelných míst. „Referendum a prvky přímé demokracie byly jedním z hlavních motivů, proč jsem se rozhodl kandidovat za zemanovce,“ vysvětlil Jan Nezmar. „Podporuju i páteční referendum v Liberci. Bohužel účast byla nižší, než bych si přál. Na druhou stranu 17 procent lidí není zase až tak málo, aby se na výsledky referenda nebral zřetel,“ uvedl Jan Nezmar.

Na jeho slova navázal Eichler. „Referendum je výraz přímé demokracie. Liberecký kraj spolupracuje se švýcarským kantonem St. Gallen. Tam je referendum běžnou součástí, probíhají čtyřikrát do roka,“ vypozoroval Eichler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…