Nejsme v žádné válce. Abychom v ní byli, museli bychom se bránit, ale my jen koukáme, jak nám ničí Evropu. Václav Klaus promluvil z rádia o migraci

26.11.2015 18:48

Exkluzivním hostem Kauzy dne Rádia Impuls byl exprezident Václav Klaus. Tématem byla především uprchlická krize. Moderátorem se pro dnešní večer stal šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Nejsme v žádné válce. Abychom v ní byli, museli bychom se bránit, ale my jen koukáme, jak nám ničí Evropu. Václav Klaus promluvil z rádia o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Nebránit se té masivní migrační vlně, která nevznikla náhodou, znamená nechat rozbít Evropu. Válka to bude až v případě, že by se Evropa začala bránit,“ uvedl Klaus k migrační krizi, k níž před nedávnem vydal i novou knihu Stěhování s. r. o. Myslí tím skutečnou Evropu, nikoliv Evropskou unii. „Evropská unie mě nezajímá. To je pouze neúspěšný pokus násilného sjednocování,“ pokračoval.

Rozbitím Evropy jsou podle něj již ghetta, která v nejrůznějších evropských městech vznikla. „Tato ghetta se nehodlají asimilovat, nehodlají se přizpůsobit. Tyto enklávy jsou naprostým narušením historických a kulturních tradic,“ dodal s tím, že jde o naprostý rozdíl oproti jednotlivým migrantům, kteří přicházeli s pokorou.

„Tato migrace je založená na principu, že se příchozí nechce asimilovat, ale naopak chce přinést co nejvíce svého. Toto rozbíjí standardní Evropu, jak ji známe. Mnoho lidí to podceňuje,“ dodal. A varoval zároveň předtím, že pokud se nezareaguje, nebude už tak jednoduše možné jezdit na dovolenou do Chorvatska či lyžovat do Kitzbühelu. „A pokud toto lidé nechápou, nechápou vůbec nic,“ podotkl. 

A samozřejmě přišla řeč i na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která uprchlíky do Evropy pozvala. „Nevím, jestli její dny jsou sečteny. Někteří lidé si to přejí, aby došlo k takovému velkému zahýbání Německem. Nevidím však žádného korunního prince, který by ťukal na dveře kancléřství. Mám strach, že Němci takovou osobnost nemají,“ doplnil.

Klausovým velkým přáním je, aby Visegrádská čtyřka zůstala v odboji proti migrační krizi aktivní. „Nejslabším článkem je jednoznačně Česká republika,“ řekl a zkritizoval premiéra Bohuslava Sobotku a ministra Jiřího Dienstbiera. Oproti tomu ocenil slovenského premiéra Roberta Fica. V současném sporu prezidenta Zemana a premiéra Sobotky se Klaus zcela jednoznačně postavil na stranu Miloše Zemana. Zároveň však uvedl, že na jedno pódium s předsedou hnutí Blok proti islámu Martinem Konvičkou by nevstoupil.

„On dělá jednu tragickou chybu. My přeci dneska nebojujeme s islámem. To je naprostý omyl. Bojujeme-li s migrací, bojujeme s mylným uvažováním některých evropských elit. Islám je náboženství, s ním bojovat je naprostý nesmysl,“ řekl ke Konvičkovi, kterého jinak považuje za intelektuála. „Já naprosto striktně odlišuji islám a islamismus,“ dodal.

Podle Klause se nyní nacházíme na samém začátku samotné krize. „Pokud si někdo myslí, že toto je vrchol vlny tsunami a že přijde klidné moře, je to fatální omyl,“ sdělil s tím, že Evropa by se měla aktivně bránit. „Jediným relevantním krokem je ten, aby Evropa řekla masivní migrační vlně dost,“ zdůraznil. Dle jeho názoru tohoto však evropské elity typu Merkelové, Hollandea a Camerona schopny nejsou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…