Nejsme vazalové tohoto státu! rozohnil se na setkání Svazu měst a obcí Kubera. Přidali se i další

19.02.2015 20:20

REPORTÁŽ Nezkušení politici vytvářejí legislativní patvary. Proč za cyklostezky platit poplatky podle povrchu? Co by měl stát změnit, aby starostové mohli skutečně sloužit obyvatelům a ne se topit v nesmyslnostech, nebo jaké jsou nejčastější přešlapy starostů a zastupitelů, zaznělo na krajském setkání Svazu měst a obcí ČR. Konalo se dnes v metropoli Ústeckého kraje. Svou troškou do mlýna na něm přispěli i senátoři a poslanci ze severočeského kraje Kubera, Doubrava či Šenfeld.

Nejsme vazalové tohoto státu! rozohnil se na setkání Svazu měst a obcí Kubera. Přidali se i další
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera na setkání Svazu města obcí ČR v Ústí nad Labem

Mnozí primátoři a primátorky, stejně jako starostové a starostky, se s činností Svazu měst a obcí ČR měli možnost po svém zvolení seznámit zcela poprvé. "Ve vašem kraji je skutečně hodně starostek,“ poznamenal předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek hned v úvodu nejen k celkově vysoké účasti, ale také k poměru žen v čele samosprávních celků. Potěšeně okomentoval, že dorazili i senátoři a poslanci z tohoto severočeského kraje. "Já vždy chválím víc senát, protože s námi historicky více spolupracuje. Už se mi ozvaly některé poslanecké kluby, že chtějí být také chváleny. Tak jsem jim napsal, že tomu musí odpovídat výstupy, které od nich ze sněmovny putují,“ nadhodil s trochou humoru v hlase.

Je pravda, že právě téma nových zákonů a jejich změn se prolínalo valnou částí první půlky dne. "Je to zde i dosti politicky pestré. Ve svazu pracujeme pro všechny,“ zmínila mluvčí svazu Štěpánka Filipová, která shrnula, že smysl není jen informovat o všem, co by měly obce znát, ale také právě upozorňovat na změny a záludnosti legislativy, debatovat o jejích dopadech a získávat zpět podněty pro to, aby svaz mohl za zájmy obcí lobbovat na ministerstvech a zasadit se o změny právních norem, které v praxi nefungují či dokonce škodí. "Jsme povinným připomínkovým místem české legislativy,“ podotkl šéf Jiránek, proč názor svazu má v zákonodárném procesu velkou váhu.

Z dílny zákonodárců by se neměly sypat zmetky

A že legislativních "zmetků“, jejichž podobu se někdy svazu podaří zvrátit, neleze z dílny českých zákonodárců málo, bylo zřejmé z několika citovaných příkladů. "Někdy jde skutečně o jediné slovíčko, nevhodný termín a podobně. Například nyní poslanci schválí účinnost zákona od 1. ledna, ale vydali ho ve sbírce listin až 5. února. K tomu si vemte, že zákon platí až 15. den po vydání ve sbírce,“ zmínil s tím, že cílem je prosadit, aby obce měly aspoň rok času dopředu, aby se na změny mohly připravit.

Další chuťovkou je podle Jiránka zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. "Původně se měl za vynětí z půdního fondu v případě cyklostezek platit poplatek dle druhu povrchu. To je absurdní a sněmovna to uznala. Také je podle nás nesprávné, že stát za vynětí v případě staveb silnic a dálnic neplatí, kdežto kraje a obce v případě místních komunikací ano. Týká se to i nemocnic, škol,“ zmínil dále Jiránek.

Kvůli těmto "maličkostem“ pak například v jedné obci v chráněné krajinné oblasti nemohou čerpat dotace na hřiště. "Mají tam louku, starosta chtěl zlegalizovat hřiště. Jenže za vynětí by na poplatcích musel dát 4 miliony korun. Na to řekl: To si na dotace nechám zajít chuť.  A hřiště je prostě dál loukou,“ převyprávěl Jiránek.

Ministerstva si hrají na svém písečku. Kubera: Připadám si jak přednosta

Legislativně-právní pracovníci svazu v celkem obšírném bloku seznámili se všemi novými zákony, novelami a tím, jak se je dle potřeb obcí snaží ještě před hlasováním politiků měnit. "Kdybych byl nově zvoleným starostou, běžel bych odtud rovnou na zastupitelstvo dát svou rezignaci. Jsem v samosprávě dlouho, ale co vidím dnes, to jsem nezažil,“ reagoval již několikanásobně zvolený primátor Teplic a patnáctým rokem rovněž senátor Jaroslav Kubera. Zřejmě tak chtěl uchlácholit některé "nováčky“ po první smršti legislativních novinek a povinností, s nimiž Svaz měst a obcí přítomné seznámil a poskytl nespočet rad a doporučení, jak se vyhnout případným potížím.

Podle Kubery je zárodek řady potíží a chaosu mimo jiné v tom, že ministerstvo spravedlnosti rezignovalo na svou funkci a nechalo ministerstva hrát si na svém písečku. "Zrušily se okresy. Plno povinností se přeneslo na obce. Já si dneska připadám jak přednosta okresního úřadu. Třeba přenesení působnosti u sociálního bydlení je totální nesmysl. Obce mají řešit věci pro své občany. Ne, že mi někdo chodí po území obce, tak budu mít povinnost mu zajistit bydlení. A tisíce lidí jsou hlášeny na radnici – nikdo si s tím neví rady,“ přidal do pléna k rozmýšlení.

Výš by neměl jít nikdo, kdo nezačal dole. Herci neví, která bije

"Nenechme se vydírat státem! Když to těm ministerstvům dovolíme, tak co… Nesmíme jim to dovolit. Stát je tady náš, ne my jeho – dělá z nás své vazaly. Takový bordel jsem za ty roky nezažil,“ uzavřel Kubera svou plamennou řeč. Starostka Liběšic následně apelovala, aby právě on tedy jako senátor hájil zájmy starostů a starostek. Zprvu to vypadalo, že se schyluje k přestřelce, při níž mohou padat tvrdá a kritická slova.

Všichni ovšem prolétli debatou korektně, bez osobních invektiv, a politici horní a dolní komory parlamentu spolu s hlavami obcí nevyšli z rétoriky, která vede ke konsenzu. Kubera ještě zdůraznil, že on sám rozhodně nikdy nehlasuje pro evropské sněmovní tisky. "Ani pro další zhovadilosti. Projděte si hlasování na webu senátu a jestli kecám, tak mě přijďte zbít,“ odvětil. "Dávám pozměňovací návrhy. To je vše, co mohu. Když hlasuju proti a ono to projde, pak se tím musím stejně řídit. Jako vy," reagoval na jednu z připomínek z řad starostů a starostek.

K legislativním šmejdům přidal svůj postoj i předseda svazu. "V České republice stále neplatí, že by politici na státní úrovni měli projít zkušeností z komunální politiky. To jim chybí,“ míní předseda svazu Dan Jiránek. S tím souhlasil senátor Doubrava. "V obou komorách jsou lidé bez zkušeností z komunální politiky – lékaři a podobně. Ale kdo je tam zvolil? My třeba dobře připravíme argumenty, ale herci pak zvednou ruku a přehlasují naše připomínky,“ posteskl si, že strany posílají do politiky kandidáty dle toho, zda jsou to známé osobnosti. Ty ale mnohdy vůbec neví, která bije. "Nebo lékař je překvapen, že není pevně stanoven plán činnosti, aby si podle toho mohl udělat ordinační hodiny,“ dodal.

Mlčky nezůstal ani poslanec Josef Šenfeld, který se obrátil přímo na starosty. "Kontaktujte mé kolegy, poslance ve vašich regionech, a chtějte, ať se s vámi setkávají. Konzultujte s nimi, co je potřeba řešit či změnit,“ doporučil jim, jak mohou ze svých pozic prosadit, co od zákonodárců potřebují.

Vyhláška o kovech… No, budou to rovnou od sběračů vykupovat "eseróčka“

Svaz využívá pro účely právního poradenství advokátní kancelář, jejíž rady mohou všichni členové svazu využívat zcela zdarma. "Jsou to desítky tisíc dotazů! Počet stoupl zejména po zavedení nového občanského zákoníku,“ podotkl k jedné z nejvyužívanějších služeb pro své členy předseda svazu Jiránek, podle kterého i toto je znak skutečnosti, že česká legislativa se mění příliš často. Tři sta nejčastějších dotazů vydala organizace formou brožury, kterou všichni přítomní rovněž bezplatně obdrželi.

Během dne zazněla řada dalších problémů a podnětů. Například primátor Ústí nad Labem Josef Zikmund zmínil potřebu demolic zchátralých a nevyužívaných objektů. "Nejhorší scénář, že bychom měli zajistit demolice, vychází na 200 milionů korun. Snažíme se hledat dotační programy, které by mohly pomoci,“ uvedl například. Vyjádřil se kladně k vyhlášce ministerstva životního prostředí, podle níž sběrny surovin budou mít od března zákaz vykupovat kovy od jednotlivých osob hotově. Jediným možným způsobem bude bezhotovostní platba. "Já tento návrh, který zahrnuje bezhotovostní úhrady, vítám,“ vyjádřil se ústecký primátor Zikmund. Zmínka o bezhotovostních platbách zdvihla ze židle Jaroslava Kuberu. Podle něj to problém nevyřeší. "Garantuji vám, že se založí 'eseróčka', která budou od cikánů ten kov rovnou vykupovat!“ předvídá, co možná za nějaký čas bude opět svaz v rámci své připomínkové činnosti řešit.

Co by neměli v dalších regionech propásnout

Zazněly rovněž obdobné potřeby a plány v souvislosti s nezaměstnaností a sociálními problémy jako v Liberci, kde se startovní krajské setkání konalo 16. února. Turné svazu po republice bude pokračovat v těchto krajských městech:  24. 2. České Budějovice, 26. 2. Hradec Králové, 2. 3. Plzeň, 5. 3. Jihlava, 10. 3. Brno, 12. 3. Pardubice, 17. 3. Praha, 19. 3. Karlovy Vary, 23. 3. Olomouc, 24. 3. Otrokovice a 25. 3. Ostrava.

Některé body programu se budou opakovat na všech krajských setkáních. Kromě otázek nezaměstnanosti, sociálních problémů a samotných výhod a aktivit ze strany svazu je to například seznámení s projekty Odpovědný zastupitel, problémy obcí v souvislosti s rozpočtovou kázní či podobně. Starostové na akci dostávají řadu informačních materiálů, dozvídají se o slevách, které jim jako členům svazu zajišťují některé soukromé podniky jako například Česká spořitelna, Škoda a další.

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Jeho členy jsou obce a města. Činnost svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev měst a obcí, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. "Velkou podporu potřebují především starostové menších obcí. Všichni víme, co vše se dnes na obce valí. Svaz výrazně pomáhá, i metodicky, s tím, jak řadu záležitostí řešit,“ zmínil mimo jiné náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

Svaz dnes sdružuje téměř 2600 měst a obcí, které představují více než 8 milionů obyvatel České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…