Nejsou peníze na pitvy sebevrahů, sdělila poslankyně na diskuzi o záhadných sebevraždách

19.01.2015 17:36

REPORTÁŽ Hrůzné řádění Jaroslava a Dany Stodolových anebo "heparinového vraha" Petra Zelenky bylo nedávno připomenuto v Poslanecké sněmovně. Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček totiž sezval odborníky, aby se zamysleli nad problémy při vyšetřování podezřelých úmrtí. Záhadné sebevraždy se totiž zase rozmnožily. ParlamentníListy.cz ví o dvou případech, ale podle některých právníků jich je mnohem více.

Nejsou peníze na pitvy sebevrahů, sdělila poslankyně na diskuzi o záhadných sebevraždách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Nový důkaz. Za ten považují manželé Hana a Petr Stráníkovi, kteří již skoro pět let bojují za to, aby se kauza údajné sebevraždy jejich syna Petra dostala před soud jako vražda, fakt, že hodinu před nálezem ztuhlého těla někdo v bytě aktivně odmítl dva příchozí hovory na jeho telefonu. Ve znaleckém posudku vše potvrdil soudní znalec  v oboru kriminalistická počítačová expertiza Marek Fiala.

Peníze na pitvy

Kolokvia komunistického poslance Zdeňka Ondráčka v Poslanecké sněmovně s názvem "Problémy při vyšetřování podezřelých úmrtí" se zúčastnilo nespočet odborníků. Tolik chytrých hlav, co se týče trestního řízení a kriminality, nebylo už dlouho vidět pohromadě. "Některé případy úmrtí jsou odkládány jako sebevraždy, byť by měly být vyšetřovány jako násilná trestná činnost," sdělil na úvod Ondráček, jenž býval policistou.

Soudní lékaři následně upozornili na to, že pitev je obecně nařizováno méně. Většinou jsou provedeny zdravotní pitvy, které zjišťují příčinu smrti, ale těch soudních, které jsou složitější a odborník díky nim může odpovědět na mnoho různých dotazů, je pomálu. "Policie nemá peníze na pitvy. To je průšvih," shrnula to bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Nicméně příslušníci policie, kteří dorazili, vysvětlili, že to nelze vidět tak zjednodušeně a že nikdy nezaznamenali, že by nebyly peníze na pitvy.

Záhadná sebevražda I.

Obhájkyně manželů Stráníkových Hana Marvanová hovořila o tom, jak se k ní v tomto případě odmítavě stavěly všechny úrovně státních zastupitelství. "Zástupci nekomunikují s nikým," dodala. "Nejvyšší státní zastupitelství opakovaně případ prošetřovalo a nezjistilo žádné pochybení. Nyní se ještě budou prošetřovat nové skutečnosti," zastal se svého úřadu Igor Stříž, první náměstek nejvyššího státního zástupce.

"Nejsou jen politická a ekonomická témata. Nejvyšší hodnotou je lidský život," řekla Marvanová. Právě v případu údajné sebevraždy oběšením Petra Stráníka policista nenařídil soudní pitvu, a to přímo proti nesouhlasu soudního lékaře. Ostatně v této kauze je nespočet hodně divných okolností. Advokátka Marvanová sepsala důvody podezření ze spáchání zločinu vraždy mimo jiné takto: "Na těle zemřelého Petra Stráníka byla nalezena zranění a stopy, které nejsou v souladu s předpokládanou příčinou smrti oběšením, a nemohla vzniknout v souvislosti se sebevraždou oběšením, a to jednak zranění vzniklá krátce před smrtí, a jednak zranění, která vznikla až po smrti.“

Ze znaleckého posudku Radka Matlacha, který shrnuje podstatné závěry všech znaleckých posudků k případu sepsaných, si Marvanová učinila závěr, že v případě úmrtí Petra Stráníka musela být činná ještě alespoň jedna další osoba, která se zemřelým manipulovala. Podstatná v této souvislosti je, jak se píše v dokumentu, existence dvou strangulačních rýh, kdy hlubší vodorovná rýha je typická pro škrcení. Syna Petra, jenž před tím pracoval v TV Barrandov, našli rodiče pověšeného na konci roku 2010 v jeho bytě. Podle nich by v případu mohli být nějak zainteresováni jeho manželka a bývalý šéf, kteří se všemožně snažili dokázat, že měl mnoho důvodů k sebevraždě.

Záhadná sebevražda II.

Kolokvia se nicméně za veřejnost zúčastnila i Simona Janů z Brna, která má zase pochybnosti o smrti svého syna Aleše Adámka. Ta byla také uzavřena jako sebevražda. Chtěla poukázat na zrůdné zacházení s těly zesnulých ze strany pohřebních ústavů, včetně urychlené kremace jejího syna, ale v průběhu debaty se nedostala vůbec ke slovu. Přesto pak reportérovi ParlamentníchListů.cz dala do ruky složku, kde jsou dokumenty spojené s tímto úmrtím.

I s ní státní zastupitelství hrála neuctivý verbální ping-pong. Tělo Aleše Adámka bylo nalezeno v polovině roku 2013. Viselo metr čtyřicet nad zemí, klíče od bytu byly v zámku a bylo již v pokročilém stadiu rozkladu. Nikdo policii ale totožnost mrtvého nepotvrdil. Aniž k tomu kdokoliv z rodiny dal souhlas, proběhla kremace. Na Facebooku pak našla synovy stížnosti na tyranizování a šikanu ze strany spolubydlících, kteří ale tento fakt zapřeli.

"Jejím závěrem bylo zjištění profesního pochybení policistů pracujících v tomto případě, která však neměla vliv na závěry vyšetřování," napsal verdikt prověrky v případě jejího syna náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Nicméně, jak se ParlamentníListy.cz dozvěděly, bude i tento případ znovu prošetřován.

Potřeba zvýšit ostražitost

"Nikdy nedosáhneme stavu, že se policie dozví o všech vraždách, které se staly. Řada z nich totiž nebude vůbec ohlášena. Máme otevřené hranice, spousta lidí je pohřešována," reagovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. "Objasněnost tohoto druhu trestní činnosti patří mezi nejvyšší," sdělil na to Stříž.

"Podezřelá úmrtí znamenají pracovat s nejistotou. Nejtěžší je to pro pozůstalé. Měli bychom se snažit o lepší kontakt s nimi," doplnila policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Většina účastníků kolokvia se shodla na tom, že stigma z doby manželů Stodolových se pomalu, ale jistě vytrácí a s ním i ostražitost policistů. Ta by se měla do budoucna opět zvýšit, aby se nestávalo, že budou vraždy vydávány za sebevraždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…