Nejsou to vůbec žádní křesťané, jen chtějí získaz azyl. Takto se prý v Číně píše o tamních občanech, kteří chtějí do ČR

11.12.2016 10:33

O pronásledovaných čínských křesťanech čekajících na azyl v Česku píše server Aktuálně.cz. Podle něj je totiž pomlouvá režimní tisk.

Nejsou to vůbec žádní křesťané, jen chtějí získaz azyl. Takto se prý v Číně píše o tamních občanech, kteří chtějí do ČR
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Nelegální migranti, kteří se za křesťany jen vydávají. Tak sedmdesátku čínských křesťanů označil jeden z nejčtenějších čínských deníků, bulvár Global Times napojený na vládnoucí komunistickou stranu. Pokud by totiž úřady těmto lidem přiznaly azyl, oficiálně by tím konstatovaly, že se v Číně porušují lidská práva. 

Křesťané, čekající již více než rok na azyl, se o pomluvách v čínských médiích zmínili svým advokátům, kteří je v azylovém řízení zastupují. Bezesporu je zajímavé to, že totalitní tisk si kauz, které by mohly poškodit obraz země, většinou nevšímá. Zároveň je to podle serveru také velmi choulostivé téma, a to vzhledem k politickému sbližování obou zemí. 

Jak následně server podotýká, Global Times je deníkem, jenž je mimo jiné rozdáván v letadle na pravidelné lince z Prahy do Pekingu, jeho náklad činí přes 1,5 milionu výtisků a vychází i v angličtině. „Píšou tam lidé, kteří mají velice militantní názory na zahraniční politiku,“ říká česká sinoložka Olga Lomová. Podle ní se také prchajícím věřícím z Číny dostává stále víc pozornosti, neboť odcházejí hlavně mladí lidé. „Jejich rodiče masivní útlaky vydrželi, ale oni nechtějí v těchto podmínkách žít. Členové podzemních církví, jejichž členové se scházejí doma a společně se modlí, jsou vystavováni naprosto brutálním perzekucím,“ upozorňuje. 

Rozhodnutí o azylu by mělo padnout na začátku roku, jejich žádosti posuzuje ministerstvo vnitra. „Nikdy se nevyjadřujeme k individuálním případům v řízení o mezinárodní ochraně, ostatně ani nemůžeme s ohledem na mezinárodní právo, respektive Ženevskou úmluvu,“ nechtěla být sdílnější Hana Malá z ministerstva. Číňané čekají v zařízeních pro běžence v Havířově a Kostelci nad Orlicí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…