Největší „celebrita“ Islámského státu je zpátky a na zveřejněném videu posílá hodně děsivý vzkaz

24.08.2015 8:10

Nechvalně proslulý džihádista John, jenž na sebe upozornil coby vykonavatel brutálních poprav zajatců Islámského státu, opět natočil video. Na video záběrech vyhrožuje dalším stínáním hlav a také návratem do Velké Británie. O celé záležitosti informuje nedělní vydání britského deníku Daily Mail.

Největší „celebrita“ Islámského státu je zpátky a na zveřejněném videu posílá hodně děsivý vzkaz
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tradiční „zábava“ Islámského státu: Focení a natáčení barbarských vražd

Pod přezdívkou džihádista John se skrývá v Kuvajtu narozený britský občan Mohammed Emwazi, který v roce 2009 promoval na prestižní Westminsterské univerzitě. Do té doby nic nenasvědčovalo tomu, že by se z něj jednou mohl stát jeden z nejznámějších islámských radikálů. Následně však začal navštěvovat mešitu v Greenwichi a jeho názory se začaly radikalizovat. Přesto, že jej před pěti lety britská policie zatkla, podařilo se mu později připojit k bojovníkům Islámského státu. Aktivně se zúčastnil několika poprav, kterými se Islámský stát „chlubí“ na svých četných videích. Letos v lednu vykonal v přímém přenosu stětí hlavy japonského rukojmího Kenji Gota. V únoru byl potom identifikován jako zmíněný Mohammed Emwazi.

Od té doby se na žádném dalším videu neobjevil. Až nyní se nedělní edici britského deníku Daily Mail podařilo získat další jeho videovzkaz. Záběry o délce jedné minuty a sedmnácti sekund byly natočeny na mobilní telefon asi před dvěma měsíci poblíž města Dajr az-Zaur, které se nachází v jihovýchodní Sýrii. Džihádista John alias Mohmmed Emwazi je na nich zahalen do tmavé bundy s kapucí, ale je mu poměrně zřetelně vidět do tváře. O datu natočeného videa vypovídá krátký záběr na noviny a také okolí zmíněného města. Video není nijak profesionálně ozvučeno, ale redaktorům britského deníku se podařilo rozluštit, jak džihádista Islámského státu hrozí, že bude pokračovat ve stínání hlav.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Video bylo získáno povstaleckými bojovníky Svobodné syrské armády (FSA), kteří jej poslali do bulharské Sofie svému spolubojovníkovi Abu Rashidovi. Zveřejnil je poté v plném rozsahu zase jiný spolupracovník FSA žijící v Istanbulu. Ten britskému deníku popisuje, co na videu Emwazi přesně říká. „Hovoří o tom, že je Mohammed Emwazi a avizuje svůj brzký návrat do Velké Británie. Potom tam je neznatelně slyšet něco o stínání hlav. Dále kamera ukazuje další dva maskované muže, kteří vypadají jako bodyguardi. A Emwazi dodává, že budou vraždit nevěřící.“ Daily Mail záběry poskytl k vyhodnocení také bývalému policistovi, který vystupuje jako expertní svědek u soudu. Ten potvrdil, že se skutečně jedná o Emwaziho.

Britský deník dále připomíná, že minulý měsíc se spekulovalo o útěku Emwaziho z Islámského státu do Libye. „Jeho spolubojovníci jej údajně chtěli zabít. Aktuální video však ukazuje, že tyto zprávy nemají příliš reálné základy,“ glosuje Daily Mail. Džihádista John patří k nejhledanějším z islámských radikálů a na jeho hlavu je ve Spojených státech vypsána finanční odměna v přepočtu ve výši 6 000 000 liber. Naposledy se Emwazi zúčastnil popravy výše zmíněného japonského novináře, ale světové veřejnosti je znám od popravy Američana Jamese Foleyho, kterou osobně vykonal asi před rokem. Další obětí Emwaziho se stal Foleyho kolega Steven Sotloff a Brit David Haines. Čtvrtou obětí kata Emwaziho byl taxikář z Manchesteru Alan Henning, který v Sýrii působil jako humanitární pracovník. Vedle toho se účastnil stětí sedmnácti syrských vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …