Největší kritik Merkelové v Německu promluvil o tom, co dělal u Putina

04.03.2016 14:35

Jeden z největších domácích kritiků přistěhovalecké politiky kancléřky Angely Merkelové, bavorský premiér Horst Seehofer, poskytl rozhovor německému týdeníku Der Spiegel. Tvrdí mimo jiné, že Německo musí začít chránit své hranice a stanovit limity pro přijímání uprchlíků.

Největší kritik Merkelové v Německu promluvil o tom, co dělal u Putina
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Seehofer vítá rozhodnutí rakouské vlády stanovit počet uprchlíků, kteří budou moci vstoupit do země a dle svých slov nerozumí tomu, proč to německá spolková vláda kritizovala. „Nemůžeme požadovat po jiných zemích, aby řešily naše problémy. V letošním roce dorazilo jenom do samotného Bavorska 110 000 uprchlíků. Pokud to takhle půjde dál, tak mnou navržený horní limit 200 000 vyčerpáme již v březnu a koncem roku bude v celé zemi opět milion uprchlíků. Nějaký část můžete utíkat od reality, ale potom začnou voliči utíkat od vás,“ obává se bavorský premiér.

Bavorský premiér věří, že stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků má svůj smysl a v konečném důsledku přinese snížení jejich celkového počtu v Německu. „Jsem přesvědčen, že když oznámíme veřejně konkrétní číslo, tak se migrační tok následně sníží. Vyslali bychom tím určitý signál. Momentálně si ti lidé myslí, že k nám byli pozváni a chovají se podle toho. Taková je bohužel realita,“ míní Seehofer a odmítá připomínky kritiků, kteří považují za nemožné dokonale utěsnit 3 000 km dlouhé hranice země.

„O tom ale celá debata vůbec není. Samozřejmě, že hranici nemůžeme zabezpečit na sto procent. Drtivá většina zemí na světě se o to ale aspoň snaží a mnohým z nich se to také daří. My budeme muset dříve či později udělat to samé. S problematikou migrace se budeme potýkat dalších patnáct let a je třeba jednat bezodkladně,“ tvrdí Seehofer a na otázku týkající se vztahu mezi ním a kancléřkou odpovídá, že spolu dokážou bez problémů spolupracovat.

Na otázku, jestli Seehoferova strana CSU podpoří kancléřku Merkelovou v jejích snahách o znovuzvolení, pokud nezmění svoji přistěhovaleckou politiku, odmítá Seehofer odpovědět. Německo je v každém případě podle názoru Seehofera rozdělené a napětí mezi lidmi se zvyšuje. To samé se prý týká i celé Evropy. „Každý politik by nad tím měl pociťovat jisté znepokojení. Aspoň v mém případě tomu tak je, varuje Seehofer a vyjadřuje se rovněž ke svému setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem před třemi týdny, které bylo podrobeno zejména ze strany médií značné kritice.

„Jel jsem do Moskvy kvůli bavorským firmám obchodujícím s Ruskem a také proto, abychom společně hovořili o sankcích, které mají dopad i na Německo. S Putinem přece pravidelně jedná i kancléřka Merkelová, tak proč bych nemohl já? Ostatně před svoji cestou do Moskvy jsem hovořil s kancléřkou i ministrem zahraničí,“ podivuje se Seehofer, který dnes bude jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a v příštích dnech se setká v Kyjevě s prezidentem Petro Porošenkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…