Největší nezaměstnanost v dějinách naší země

10.02.2014 13:13

Na zprávu MPSV o lednové nezaměstnanosti v ČR reagoval Jiří Cihlář, kolega známé ekonomky Markéty Šichtařové z Next finance. Zdůraznil, že nezaměstnanost je na novém rekordu. Oživení ekonomiky se zatím do nárůstu pracovních míst nepromítá. Po sezonním poklesu nezaměstnanosti přes léto tak podle Cihláře konec roku zastihne rovněž zhruba 8 procent lidí bez práce.

Největší nezaměstnanost v dějinách naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

České Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejnilo statistiky týkající se lednové nezaměstnanosti. Počet lidí bez práce v prvním měsíci tohoto roku dosáhl hrozivého čísla 629 274.

Cihlář ve zprávě společnosti Next finance píše, že hranici 600 tisíc nezaměstnaných jsme překročili poprvé v historii samostatné České republiky. Počet nezaměstnaných byl o 32 441 vyšší než na konci prosince roku 2013.

V procentuálním vyjádření v lednu vzrostl podíl nezaměstnaných osob na 8,6 % z prosincových 8,2 %. Trh prý přitom počítal s mírnějším růstem nezaměstnanosti na 8,5 %. „Za hrozivým stavem na trhu práce stojí dva faktory. Za prvé, byla ukončena drtivá většina loňských sezonních prací a ty nové se dosud nerozběhly. Za druhé, mnoha lidem s koncem loňského roku skončily dočasné pracovní úvazky. Na druhé straně se začátkem roku vznikalo více nových pracovních míst. Jejich počet byl o 1 216 vyšší než v prosinci a o 2 600 vyšší než před rokem,“ konstatuje Cihlář, avšak dodává, že je to počet nedostatečný.

„Přesto tvorba nových pracovních míst nestačí pokrýt nárůst počtu nezaměstnaných. To přesně vystihuje údaj o průměrném počtu žadatelů připadajících na jedno volné pracovní místo. Jejich počet vzrostl z prosincové úrovně 17,0 na lednových 17,3,“ píše ekonom a dodává, že v některých regionech je situace naprosto žalostná.

„Kupříkladu v okrese Jeseník musí uchazeč o zaměstnání v průměru překonat přes 80 konkurentů.

Na konci roku bude opět 8 % nezaměstnaných

„Co bude dál?“ ptá se Cihlář a vyslovuje prognózu. „ Ačkoliv se česká ekonomika již odlepila od svého dna, na trhu práce se to neprojevuje. Nárůst nových zakázek ještě není takový, aby byly firmy nucené pořádat velké náborové akce. Stále se setkáváme s tím, že zaměstnavatelé raději přetíží stávající zaměstnance. Pokles nezaměstnanosti přijde až s nástupem jara. V této době totiž pracovnímu trhu pomůže opětovný rozjezd sezonních prací v zemědělství a stavebnictví. Během jarních měsíců začne míra nezaměstnanosti klesat pod 8 %. Nicméně na podzim začne znovu růst a v závěru roku se dočkáme jejího opětovného povyskočení nad 8% hranici,“ uzavírá hodnocení stavu nezaměstnanosti v ČR Cihlář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…