Největší problémy policie jsou šikana a bossing. Případů přibývá v elitním útvaru

25.05.2013 18:01

Největším problémem české policie je podle statistik šikana a bossing. Objevují se i v elitních útvarech, například v Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) si na tyto případy stěžují více než v minulosti.

Největší problémy policie jsou šikana a bossing. Případů přibývá v elitním útvaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

Šikana a bossing (psychická šikana ze strany nadřízeného) je podle vyjádření policejní ombudsmanky Blanky Besserové zahrnuta přibližně ve třetině podnětů, které jí jsou zasílány. Častým projevem je třeba účelově špatné hodnocení podřízeného nebo nerovný přístup k zaměstnancům.

V poslední době navíc Besserová řeší i nový fenomén, tzv. staffing. Jde o situaci, kdy naopak domluvená skupina podřízených odmítá svého vedoucího. Dosud byl ale tento jev v bezpečnostních sborech neobvyklý.

Bossing zatím nebyl u policie ani jednou prokázán, šikana už několikrát ano. "V několika případech byli v souvislosti s nevhodným jednáním příslušní funkcionáři krajskými řediteli potrestáni. To je řadovými policisty vnímáno jako spravedlivé rozhodnutí," uvedla v ČT Besserová. Sehnat důkazy je ale vždy složité.

"Větší množství podání zaznamenáváme v posledním období z ÚOKFK. Ta, která by mohla mít charakter trestného činu, jsem prostřednictvím ministra vnitra postupovala na Generální inspekci bezpečnostních sborů," dodává ombudsmanka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…