Největší vlna migrantů teprve přijde. Bude výrazně hůř, varují experti

03.09.2017 7:18

Počty migrantů, kteří směřují do Evropy, se sice v posledních měsících snižují, ale podle zevrubné analýzy Österreichische Militärische Zeitschrift (ÖMZ) jde jen o „ticho před bouří“. Mnoho faktorů nasvědčuje tomu, že velké migrační vlny Evropu teprve čekají.

Největší vlna migrantů teprve přijde. Bude výrazně hůř, varují experti
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Pokud byla migrační vlna z podzimu 2015 považována za největší od konce druhé světové války a za jakousi anomálii, v příštích letech by se podobné migrační vlny mohly stát běžnou záležitostí. Tvrdí to aspoň ve své analýze publikované prestižním vojenským magazínem Österreichische Militärische Zeitschrift trojice autorů Hannelore Kußerow, Arno Meinken a Nikolaus Scholik. Značné množství migrantů bude podle jejich předpovědi přicházet z oblasti jižní Sahary.

Tato oblast, nazývaná rovněž Sahel, zahrnuje Mauretánii, Senegal, Burkinu Faso, Mali, Niger, Čad a Súdán s celkovou populací kolem 130 milionů lidí a dvojnásobnou rozlohou než evropský kontinent. Oblast je zmítána častými náboženskými a etnickými konflikty, panují zde hladomory a rovněž jsou výše zmíněné státy charakteristické vysokou porodností. To jsou podle autorů tři hlavní důvody, proč budou v příštích letech miliony lidí opouštět své domovy a vydávat se na riskantní cestu do Evropy.

Celá analýza v němčině je ZDE.

Problémem zdejšího obyvatelstva je rovněž omezený přístup ke zdrojům energie. Polovina z nich se tak například vůbec nedostane k elektřině. Svůj podíl na stále se zhoršujících podmínkách však mají i Evropská unie a Spojené státy. A to především kvůli vývozu vysoce dotovaných zemědělských produktů, které vážně ohrožují zdejší zemědělství. „Evropský vývoz levných kuřecích křídel, subvencovaného mléka a zeleninových konzerv zaplavuje africké trhy a přivádí místní zemědělce o živobytí,“ uvádí se v analýze.

Dalším „hřebíčkem do rakve“ je potom stále se rozšiřující radikální islám. Nejvíce se to týká salafismu, který se v této části afrického kontinentu stal nejvíce dominující islámskou silou. „Ekonomické problémy a naprosté selhání afrických let problémy ještě více prohlubují,“ konstatují autoři zprávy. Ti zároveň poukazují na extrémně vysokou porodnost, kterou paradoxně nijak nesnižují ani hladomory a lokální válečné konflikty.

Výhled do budoucnosti není z pohledu migrace nijak optimistický. „V Evropě žilo v roce 2015 140 milionů lidí mladších 18 let. V roce 2050 by to mělo být o celých deset milionů méně. Zatímco v Africe dnes žije 540 milionů dětí, tak v roce 2050 by to měl být téměř dvojnásobek,“ píše se ve zprávě, podle které tak budou v budoucnu logicky přibývat válečné konflikty, a v důsledku toho nadále růst počty migrantů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…