Největší zloděj! Samé lži! Nemumlat! Pane redaktore, opravdu se takhle může chovat? Babiš a Kalousek rozjeli peklo u Moravce. ČT je musela prostě vypnout

04.10.2015 13:19

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize se utkali šéf hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten podle Babiše řídí celou sněmovnu a poslanci končí práci tak, aby Kalousek stíhal koncerty. Celá sněmovna má prý jediný cíl, a to vystupovat proti Babišovi. Já napravuji jeho průsery, křičel Babiš a ukazoval na Kalouska. Ten nejdřív odmítl reagovat, ale nakonec se neudržel...

Největší zloděj! Samé lži! Nemumlat! Pane redaktore, opravdu se takhle může chovat? Babiš a Kalousek rozjeli peklo u Moravce. ČT je musela prostě vypnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu Otázky Václava Moravce ze Žižkovské věže byli ministr financí Andrej Babiš a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Duel začal představením posledního předvolebního průzkumu ČT, kde jasně dominují Babiš a hnutí ANO s 26 procenty.

„Já nejsem Antikalousek, já jen reaguji na ataky proti mně. Tady žádná opozice proti vládě neexistuje, tady je opozice proti mně... My jsme strana zdravého rozumu,“ shrnul pozici hnutí ANO Babiš s tím, že příliš nedbá na rozlišování levice a pravice. „Jediný program pana Kalouska jsou lži o Babišovi,“ udeřil následně na svého oponenta ve studiu.

„Já snad nebudu reagovat na tenhle ublížený pláč, který tady zazněl,“ kontroval Kalousek. Ten vidí zásadní problém v tom, že se klasická demokracie změní v model korporátního řízení státu, na čemž vlastně stál i italský fašismus. „TOP 09 je dnes počítána mezi tradiční politické strany, byť jsme tady teprve pět let,“ pochvaloval si.

Nad jednou věcí si ovšem posteskl. Pravicová opozice předložila desítky alternativních návrhů a koalice to řeší tím, že je shazuje pod stůl. A v Babišových novinách vládne cenzura. V tu chvíli se znovu razantně ozval Babiš.

„Celá sněmovna je blokovaná panem Kalouskem podle toho, jestli jde večer na koncert nebo ne... Sněmovna je paralyzovaná, nefunguje. Funguje jen na systému Antibabiš,“ rozčílil se šéf státní kasy. Jak si pravice dovoluje blokovat naše návrhy, když ODS a TOP 09 nedostaly dohromady ani tolik hlasů jako samotné hnutí ANO v posledních volbách, pokračoval za stálého zvyšování hlasu Babiš. Znovu a znovu prohlašoval, že Kalousek pořád lže.

Kalousek je zástupce lidu? Tak to jsme na tom fakt špatně, udeřil Babiš

Před kamerami se ovšem často rozčiloval i moderátor Václav Moravec, tu jednoho, tu druhého hosta nabádal, aby konečně začali odpovídat k věci. Babiš byl takto veden k pořádku častěji, až se Kalousek neudržel a rozesmál se. V tu chvíli se na něj Moravec obrátil a podmračeně prohlásil: „Mohl byste se přestat smát?“ „Já se pokusím,“ odvětil první místopředseda TOP 09.

Andrej Babiš ovšem nenechal nit suchou ani na České televizi, na kterou si občané platí miliardy, ale poslanci ČSSD si přáli, aby nemusela své smlouvy zveřejňovat v registru smluv. Kalousek v této souvislosti připomněl, že právě TOP 09 a Starostové prosazovali registr smluv dlouhé roky. Jen je škoda, že Babiš sám sobě kontroluje dotace z EU pro Agrofert, na což si chtěli poslanci TOP 09 a Starostů také posvítit, ale díky hnutí ANO to neprošlo.

Andrej Babiš začal křičet, že Miroslav Kalousek znovu a znovu lže. „Tohle je zástupce lidu? Tak to jsme fakt na tom špatně,“ křičel ve studiu. Velmi se mu také nelíbilo, že se v České televizi rozebírá odpouštění penále za porušení rozpočtové kázně. Ministr financí Babiš (ANO) odpustil svému Agrofertu 1,48 miliardy, o čemž informoval server E15.cz. Ministr financí zvýšeným hlasem prohlašoval, že nic z toho není pravda a nechápe, proč se to řeší.

„Já jsem myslel, že se budeme bavit o rozpočtu, o tom, že se ekonomice daří, že máme největší růst,“ vypálil Babiš. A kdyby nebylo rozhazovačné ČSSD, měli bychom mnohem dříve vyrovnaný státní rozpočet. „Kdybych ve vládě rozhodoval sám, bylo by to jinak,“ ujišťoval ministr financí.

Kalousek zdaleka tak pochvalná slova pro rozpočet neměl. „Každému je úplně jasné, že jestliže má vláda každý rok výdaje větší než příjmy, tak se nezmenšuje dluh, resp. se snižuje jen opticky, pokud rozprodáváte aktiva, což pan ministr dělá... To, že jsou teď záporné úroky, sice není vaše zásluha, ale jsme rádi, že jsou,“ doplnil Babišův předchůdce ve funkci.

„Já musím platit jeho průsery,“ rozčílil se následně znovu Babiš. V tu chvíli do slovní bitvy obou pánů vstoupil Moravec a upozornil diváky, že se v ČT musí mluvit slušně. „Ale to je u Babišů slušně,“ zastal se ironicky Kalousek svého oponenta.

Uprchlíci a Parlamentní listy a kradoucí Babiš

V posledních dvou minutách diskuse došlo i na uprchlické téma a Babiš prohlásil, že nechce uprchlíky. „Brusel nám vůbec nic nenadiktuje a my sami si budeme vybírat, koho zaměstnáme. Všechno ostatní jsou lži, které poškozují vládu.“

Nakonec zazněla také informace zveřejněná serverem ParlamentníListy.cz, že syn prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka pracuje v brněnské teplárně, kde dělá auditora. Moravec chtěl slyšet, jak to jde dohromady s Babišovými větami o tom, že tu jeho předchůdci kradli a zaměstnávali kamarády či rodinné příslušníky.

„Já jsem se to dozvěděl z Parlamentních Listů. Nevypadá to dobře, mně se to nelíbí,“ připustil Babiš s tím, že Faltýnek mladší z teplárny odejde. „Ale oni tady dvacet let kradli a my to napravujeme,“ ukazoval Babiš znovu na Kalouska. Ten si to ovšem nedal líbit a své vystoupení před kamerami uzavřel bojovnou replikou. „Pan ministr má pravdu, že někteří politici kradou, ale nejvíc krade ministr financí,“ skončil Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…