Největším slídilem roku se může stát Český statistický úřad

17.10.2011 14:58

Anticenu pro největšího slídila by letos mohl získat Český statistický úřad (ČSÚ) za organizaci sčítání lidu, bytů a domů. Získal nejvíce nominací v soutěži Big Brother Awards, kterou pořádá občanské sdružení Iuridicum Remedium.

Největším slídilem roku se může stát Český statistický úřad

Sčítání lidu mezi nominacemi figuruje nejen jako například "násilné sbírání soukromých údajů všech občanů pod výhružkou pokuty", ale i díky výroku poslance ČSSD Stanislava Křečka, podle něhož by pravdivost údajů měla kontrolovat policie.

Projekt pražské elektronické tramvajenky opencard je nominujícím trnem v oku kvůli požadavku uvádět při registraci číslo občanského průkazu, rodné číslo, číslo telefonu, platební karty, adresu bydliště i e-mail. Navržena byla i vedení Ostravy a Plzně za přemíru kamer ve veřejném prostoru. Anticenu by mohli získat také největší telefonní operátoři za údajné předávání osobních údajů třetí straně, nebo předseda poslanců VV Vít Bárta a agentura ABL za sledování lidí v Praze 11.

Mezi nominovaným jsou také ministerstvo zdravotnictví kvůli registrům pacientů v zákoně o zdravotnických službách, ministerstvo práce a sociálních věcí "za snahu zavést totální kontrolu finančních toků domácností těžce zdravotně postižených prostřednictvím sociální platební karty nebo ministerstvo spravedlnosti za uvádění rodných čísel v obchodním rejstříku.

Loni hlavní cenu v soutěži, kterou sdružení pořádá od roku 2005, získala Policie ČR zejména za archivaci fotografií aut i jejich řidičů pořízených z kamerových systémů. O další anticeny se podělily ministerstvo vnitra, Evropská unie či internetová sociální síť Facebook.

Čtěte:

Sčítání lidu je zbytečná, blbá a drahá buzerace, zlobí se část ODS

Okamura: Sčítání lidu, miliardy v trapu

Klaus: Sčítání lidu je k ničemu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…