Nejvíce českých vojáků je nyní v Afghánistánu, Iráku a Mali

15.05.2018 14:55

Závazek posílení české účasti v misích v Afghánistánu a Iráku či podíl na předsunuté vojenské přítomnosti v Pobaltí je součástí návrhu programového prohlášení připravované vlády ANO s ČSSD s podporou komunistů. Těm se to zřejmě nebude líbit.

Nejvíce českých vojáků je nyní v Afghánistánu, Iráku a Mali
Foto: archiv
Popisek: Bojové vozidlo Puma.

V současnosti dle www.army.cz čeští vojáci působí na misích v Afghánistánu (Resolute Support), Kosovu (KFOR), Somálsku (EU NAVFOR Somalia), Bosně a Hercegovině (EUFOR–ALTHEA), Mali (EUTM, MINUSMA), Iráku (Inherent Resolve), v Egyptě (MFO na Sinaji), v Izraeli (UNDOF) a v operaci EUNAVFOR MED Sophia ve Středomoří. Pozorovatele, celkem devět, má Armáda ČR (AČR) v misích OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO), Kosovu (UNMIK), Středoafrické republice (MINUSCA) a Mali (MINUSMA).

Včetně devíti pozorovatelů je nyní v zahraničních misích 404 českých vojáků a vojenských policistů, píše ČTK.

Nejpočetnější zastoupení má česká armáda v Afghánistánu, kde slouží 245 českých vojáků a 14 vojenských policistů, a v Iráku, kde působí třicetičlenný poradní tým pro letouny L-159, 12 členů výcvikové jednotky chemického vojska a sedm příslušníků vojenské policie. Další početná skupina českých vojáků je v Mali, kde jako ochrana velitelství výcvikové mise Evropské unie EUTM působí 42 českých vojáků a ve štábu mise OSN MINUSMA tři. Na Sinajském poloostrově je v současnosti 18 členů letecké jednotky s letounem CASA, kteří monitorují situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí a pomáhají s přepravou osob, a tři důstojníci v misi MFO. V Kosovu je deset českých vojáků, v Somálsku tři a na Golanských výšinách v Izraeli dva. V Bosně působí dva čeští důstojníci ve velitelství EUFOR, čtyři vojáci se podílí na úkolech mise EUNAVFOR MED Sophia v Itálii.

Na financování české účasti v zahraničních misích dává ČR v posledních letech v rozmezí od 1,1 do 3,1 miliardy korun. Podle deníku MF Dnes nejvíce v letech 2009 (3,11 mld. Kč), 2008 (2,34 mld. Kč) a 2010 (2,12 mld. Kč), nejméně v letech 2015 (1,12 mld. Kč), 2013 (1,25 mld. Kč) a 2017 (1,41 mld. Kč).

Letos v dubnu vláda schválila návrh Ministerstva obrany, podle kterého by Česko mohlo ještě letos vyslat do Iráku, Afghánistánu a Mali asi o 270 vojáků víc. Materiál zahrnuje i plán zahraničních misí na příští dva roky. Vojáci by se měli podílet na stejných misích jako nyní, příští rok by navíc měli střežit vzdušný prostor nad Pobaltím. Posílené zahraniční operace by resort obrany stály 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně. Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí zúčastnilo 806 českých vojáků. Podle návrhu by se jejich počet měl ještě letos zvýšit na 1 081 a příští rok na 1 191. V roce 2020 by v misích mohlo působit 1 096 českých vojáků. O rozšíření armádních misí budou ještě rozhodovat poslanci a senátoři. Sněmovní výbor pro obranu plán 9. května nepodpořil ani neodmítl.

Závazek posílení české účasti v misích v Afghánistánu a Iráku či podíl na předsunuté vojenské přítomnosti v Pobaltí je součástí návrhu programového prohlášení připravované vlády ANO s ČSSD s podporou KSČM.

Od roku 1990 zahynulo během působení v zahraničních misích 25 českých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…