Nejvyšší duchovní v Saúdské Arábii znovu udeřil. Po výzvě ke zničení kostelů či zákazu hrát šachy nyní varuje muslimské ženy

12.04.2016 16:45

Nejvyšší duchovní Saúdské Arábie, velký muftí Abdal Azíz bin Abdullah al Šajch obhajoval zákaz řízení pro ženy. Pokud by jim bylo dovoleno řídit vůz, mohly by totiž podle něj být vystaveny zlu a nebezpečí ze strany na duchu slabých mužů. Informuje The Independent.

Nejvyšší duchovní v Saúdské Arábii znovu udeřil. Po výzvě ke zničení kostelů či zákazu hrát šachy nyní varuje muslimské ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Řízení aut vystavuje ženy zlu. Myslí si to nejvyšší saúdskoarabský duchovní šajch Abdal Azíz, jak uvedl v rozhovoru pro televizi Almajd, kde zmínil, že by ženy v případě možnosti řídit auto byly vystaveny mužům „slabým na duchu“ a „posedlým ženami“, kteří by pro ně mohli znamenat nebezpečí.

Podotkl také, že by rodina nevěděla o tom, kde se žena pohybuje, pokud by jí dovolila řídit bez doprovodu.

Řízení aut není pro ženy výslovně nezákonné, potřebují pro něj však místní povolenku, která se ženám nevydává, tudíž je technicky zakázané. Poslední žena, která porušila zákaz řízení, byla Loujain al Hathloulová, která se vydala ze Spojených arabských emirátů autem do Saúdské Arábie. Vysloužila si za to desetitýdenní pobyt ve vězení.

Přesto je podle některých zpráv přístup Saúdů k ženám v posledních letech o něco volnější. Například jim bylo poprvé dovoleno volit a být voleny. Zároveň se údajně uvažuje o zavedení občanského průkazu pro děti vdov a rozvedených žen, které by se tak mohly zapsat na školy a zaregistrovat do zdravotního systému.

Obecně však ochranitelská role muže v saúdské společnosti dále přetrvává, ženám stále není dovoleno cestovat, vdávat se, získat pas či zapsat se na vysoká studia, aniž jim to dovolí mužský příbuzný či opatrovník.

V případě saúdského velkého muftího však nejde o zdaleka první kontroverzní vyjádření. V březnu například zakázal muslimům hrát šachy, jelikož jsou podle něj hrou, která vyvolává nepřátelství a nenávist. V roce 2012 zase vyzýval ke zničení všech kostelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…