Nejvyšší kontrolní úřad strhal Babišovi loňský rozpočet. Létaly v něm prý stovky miliard

02.09.2017 20:44

Nejvyšší kontrolní úřad není spokojen s přebytkem státního rozpočtu ve výši téměř 62 miliard korun. Tedy s některými faktory, které podle jeho zprávy nelze hodnotit pozitivně. Jak píše server Týden.cz, jde hlavně o nízké investice státu.

Nejvyšší kontrolní úřad strhal Babišovi loňský rozpočet. Létaly v něm prý stovky miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly stát nesplnil úkoly, s nimiž se v rozpočtu počítalo. Kala to uvedl ve stanovisku NKÚ k loňskému státnímu závěrečnému účtu. Zmiňuje například to, že podíl běžných výdajů na celkových výdajích rozpočtu byl loni nejvyšší za posledních 14 let. Čerpání peněz na investice pak bylo nejnižší za posledních deset let.

Kala pak poukázal na původní předpoklady, jak měl rozpočet vypadat. Rozdíl s výsledkem se totiž vyšplhal až na 132 miliard korun. „Výrazný nesoulad mezi tím, co říká zákon o státním rozpočtu, a tím, co se pak ve skutečnosti v hospodaření děje, s sebou logicky nese otázku, jaká je reálná váha takového zákona a jak kvalitně a věrohodně byly příjmy a výdaje státního rozpočtu stanoveny,“ uvedl Kala s tím, že se nedaří zajistit plynulé čerpání evropských peněz a opakují se tak chyby.

Původní text ZDE.

Ve stanovisku, kterým se bude příští týden zabývat sněmovní kontrolní výbor, je také zmíněno, že pro snížení státního dluhu byla využita rezerva, kterou podle zákona vytváří Ministerstvo financí pro řízení likvidity státní pokladny a státního dluhu a která má sloužit pro vyloučení rizik. V roce 2012 představovala tato rezerva 140 miliard, ale ke konci loňského roku klesla již jen na tři miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…