Nejvyšší kontrolor po inspekci na ministerstvech: Výsledky jsou žalostné

18.08.2013 14:36

V závěru Otázek Václava Moravce byl hostem pořadu Miloslav Kala, šéf Nejvyššího kontrolního úřadu. Debata se vedla nad závěrem zprávy NKÚ z 12. srpna, která konstatovala, že ministerstva navýšila náklady na externí služby až o 90 procent. To vše navzdory tomu, že stát tvrdí, že snižuje náklady.

Nejvyšší kontrolor po inspekci na ministerstvech: Výsledky jsou žalostné
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Problém spočívá v tom, že ministerstva na externí právníky či poradce vynakládala značné prostředky, a to přes to, že vše mohla vyřešit vlastními silami. To je také proti nálezu Ústavního soudu. Jak uvádí zpráva NKÚ, nárůst vynaložených prostředků byl až o 90 procent. Ministerstva si například nechávala zpracovávat návrhy zákonů nebo zajištění tendrů, ačkoli měla desítky zaměstnanců, kteří to nejen mohli, ale měli udělat sami.  

Miloslav Kala řekl, že závěry, které ukázala kontrola, pro něj byly překvapující. „Ukázalo se, že výsledky jsou žalostné,“ řekl doslova Kala. Zjištění ho překvapila, přestože prý měli signály o pokračujícím plýtvání na ministerstvech.

Podle Miloslava Kaly se trend v hospodaření zatím nezměnil, proto bude NKÚ pokračovat v kontrolách. Tam, kde se chyby opakují, pak bude hospodaření kontrolovat pravidelně.

Má-li ministerstvo příslušné  odborníky, nemůže přenášet povinnosti na soukromý subjekt

Úřad porovnával třeba výdaje za konzultační, poradenské a právní služby, školení zaměstnanců, překlady, odbornou literaturu nebo nákupy nábytku a vybavení.

Miloslav Kala v OVM opět odkázal na nález Ústavního soudu, v němž se mimo jiné praví, že je-li stát k hájení svých právních zájmů vybaven příslušnými organizačními složkami, finančně i personálně zajištěnými ze státního rozpočtu, není důvod, aby výkon svých práv a povinností v této oblasti přenášel na soukromý subjekt. To však není podle zjištění NKÚ dodržováno.

Jednotlivá ministerstva také nakupovala stejné zboží za značně rozdílné ceny. Zatímco MPO loni pořídilo jednu kancelářskou židli v průměru za 1950 korun, MMR zaplatilo více než trojnásobek, konkrétně 6232 korun. Právě příklad s kancelářskými židlemi uvedl Václav Moravec jako příklad plýtvání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…