Nejvyšší pokuta od ÚOHS za veřejnou zakázku. Platit mají České dráhy

24.10.2014 9:24

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Českým drahám pokutu, která státnímu podniku řádně provětrá jeho peněženku. Za nezákonný nákup vlaků Railjet od společnosti Siemens bude muset zaplatit pokutu v řádech desítek milionů korun. Další miliony bude muset převést na účet ÚOHS za pronájem lokomotiv Taurus, které soupravy tahají. Informovala o tom Česká televize.

Nejvyšší pokuta od ÚOHS za veřejnou zakázku. Platit mají České dráhy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Státní dopravce původně plánoval nakoupit šestnáct vlaků Railjet. Později své rozhodnutí přehodnotil a snížil počet objednaných souprav na patnáct kusů, ovšem s jinými parametry, než jaké požadoval v původní zakázce. Místo nového výběrového řízení pak zakázku zadal ve zjednodušeném řízení bez soutěže, což odůvodnil tím, že jen rozšířil rozsah původní zakázky, tudíž není třeba vypisovat nové výběrové řízení.

S tím nesouhlasí ÚOHS, který tvrdí, že se podmínky zakázky změnily natolik, že šlo v podstatě o novou zakázku a pro její zadání v jednacím řízení bez uveřejnění tedy nebyly naplněny zákonné podmínky. „O dodatečné dodávky nejde, neboť původní zakázka zněla na 16 sedmivozových souprav, zatímco v přezkoumávané zakázce to je 15 souprav, z toho 7 sedmivozových a 8 osmivozových, které se navíc významně odlišují od specifikace původních souprav," uvedl pro ČT mluvčí úřadu Petr Rafaj s tím, že tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější zakázky.

I proto udělil úřad tak vysokou pokutu. Podle informací České televize je to nejvyšší pokuta udělená antimonopolním úřadem v oblasti veřejných zakázek.

Další dvoumilionovou pokutu udělil ÚOHS Českým drahám za pronájem lokomotiv Taurus z let 2009-2013. Za letošní pronájem přitom podle ČT dostaly ČD už dříve pokutu jeden milion korun a zákaz plnění smlouvy. „Smlouvy nebyly zadány v některém ze zákonem stanovených druhů zadávacího řízení. Proti rozhodnutí již byl podán rozklad, o němž se bude rozhodovat ve druhostupňovém řízení," dodal Rafaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…