Nejvyšší soud potvrdil 3,5 roku vězení řidiči, který převážel 26 migrantů

11.07.2016 11:55

Muž, který loni přes Česko v dodávce převážel v ponižujících podmínkách 26 migrantů, si odpyká 3,5 roku ve vězení. Verdikt nedávno definitivně potvrdil Nejvyšší soud (NS), dnes usnesení zpřístupnil ve své databázi. Podle rešerše ČTK jde o první publikované rozhodnutí NS, které se týká trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice spáchaného po loňském vypuknutí migrační krize.

Nejvyšší soud potvrdil 3,5 roku vězení řidiči, který převážel 26 migrantů
Foto: Nejvyšší soud ČR
Popisek: Nejvyšší soud ČR, logo

Policisté dodávku zastavili 6. srpna 2015 mezi Kubovou Hutí a Horní Vltavicí na Prachaticku. Vůz směřoval k hraničnímu přechodu Strážný. Policisté tehdy informovali, že řidič je Slovák a že skupinu migrantů z Afghánistánu tvořilo 15 mužů, čtyři ženy a sedm dětí.

U soudu se ukázalo, že řidič naložil uprchlíky v Maďarsku a vezl je do Německa. V dodávce měli málo vzduchu i místa, na každého připadal necelý kubický metr.

Cestovali v ponižujících podmínkách

Podle Okresního soudu v Prachaticích, Krajského soudu v Českých Budějovicích i NS nelze pochybovat o tom, že řidič jednal úmyslně a jako člen organizované skupiny. Obhajoba argumentovala tím, že se řidič o povaze svého úkolu dozvěděl až v Maďarsku. Původně si prý myslel, že jede pro zboží. Podle NS však není podstatné, kdy úmysl pojal – zda už před začátkem cesty, nebo až v Maďarsku po setkání s migranty.

NS také zdůraznil, že běženci cestovali v ponižujících podmínkách. Nic na tom nemění ani řidičovy námitky, že migranti věděli, co je v dodávce čeká. „Namítané přestávky během cesty s podáváním vody lze hodnotit nanejvýš jen jako určité ulehčení či zmírnění ponižujícího zacházení, jemuž byli běženci při cestě vystaveni. Celkové poměry přepravy, které odůvodňují závěr, že běženci byli vystaveni ponižujícímu zacházení, tím ale nebyly nijak podstatně dotčeny,“ stojí v usnesení.

Uprchlická krize trvá už rok

Uprchlická krize je v centru pozornosti světové veřejnosti od přelomu loňského jara a léta. V roce 2015 dorazilo do Evropy podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci více než 1,1 milionu lidí, většina z nich zamířila do Německa. Loni v srpnu šokoval nález 71 mrtvých migrantů v chladírenském voze odstaveném v Rakousku nedaleko maďarské hranice. Pašeráci jsou za to stíháni v Maďarsku.

České soudy se zabývaly také případem Maďarů Zoltána Kapinecze a Menyhérta Sáse, kteří v kamionu loni v červenci převáželi 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu. Policie vůz zastavila na D5 u Ostrova u Stříbra. Oba muži dostali tříleté tresty vězení. Rozsudek je pravomocný teprve od června, k NS zatím nedoputoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…