Nejvyšší soud potvrdil bývalému místostarostovi Kuřimi podmínku

05.02.2015 10:19

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého místostarosty Kuřimi na Brněnsku Jiřího Koláčka proti podmínce za porušování domovní svobody a přisvojení pravomoci úřadu. Z nejasných důvodů se zajímal o poměry a výchovu dětí v kuřimské rodině. Do bytu se dostal pod nepravdivou legendou, že je nadřízeným či vedoucím sociálně právní ochrany dětí. ČTK to zjistila ze soudní databáze.

Nejvyšší soud potvrdil bývalému místostarostovi Kuřimi podmínku
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Okresní soud Brno-venkov a Krajský soud v Brně uložily politikovi zvolenému za sociální demokraty 14 měsíců vězení s odkladem na dva roky plus zákaz činnosti. V dovolání si stěžoval zejména na to, že krajský soud rozhodl o odvolání v jeho nepřítomnosti, přestože obdržel potvrzení o jeho pracovní neschopnosti. Podle NS ale neschopenka vystavená kvůli běžnému nachlazení není překážkou pro účast u soudu. 
    
"Nejednalo se tudíž o to, že by nějakou svévolí soudu byla obviněnému odňata možnost vystupovat před soudem," stojí v usnesení senátu s předsedou Petrem Hrachovcem. 
    
Koláček zároveň v dovolání označil výpovědi svědků za lživé, ani v tomto směru však neuspěl. "To, že obviněný nesouhlasí se skutkovými zjištěními soudů a že se neztotožňuje se způsobem, jímž soudy hodnotily důkazy, není dovolacím důvodem," rozhodl NS. 
    
Koláček podle pravomocného verdiktu v červnu 2013 přišel do bytu obývaného rozvedenou ženou s dětmi a do bytu babičky dětí. Ženy jej pustily dovnitř, protože se údajně představil jako vedoucí, případně nadřízený nebo pracovník orgánu sociálně právní ochrany dětí. Uvnitř pak údajně zjišťoval poměry, v jakých děti žijí. Podle rozsudku ale jako komunální politik podobnou pravomoc neměl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…